Verbond van Verzekeraars

Nieuwe uitgave Welwezen

De politiek kan niet kiezen: dat is volgens Paul Overmars (bestuursvoorzitter van Achmea en bestuurslid van het Verbond) dé grote ziekte in de zorg. Overmars vindt dat eerst de knelpunten in de zorg moeten worden opgelost, voordat er een nieuw verzekeringsstelsel wordt ingevoerd. Hij zegt dat in de nieuwste uitgave van Welwezen die deze week is verschenen.

Volgens Paul Overmars vormt een verandering van het verzekeringsstelsel geen directe bijdrage aan de oplossing van de problemen in de zorg. Het echte probleem zit volgens hem aan de zorgkant zelf en dat moet je eerst oplossen: veel regelgeving afschaffen, de markt meer laten werken, dus meer ruimte laten voor onderhandelingen tussen verzekeraars en zorgaanbieders, zorgen voor voldoende aanbod, efficiënter werken, grotere prikkels, etc.

Naast het interview met Overmars, is in het nieuwste nummer van Welwezen een reportage gepubliceerd over het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). In het LIV, dat in juni vorig jaar is opgericht, werken de politie (KLPD), de RDW en de Stichting VAR nauw met elkaar samen om voertuigcriminaliteit tegen te gaan. Publiek-private samenwerking werkt daar: in 2001 haalde het LIV maar liefst 1.548 gestolen voertuigen terug.

Een verzorgde oude dag?
Verder wordt in dit nummer ingegaan op het rapport Zorgen over morgen van de Commissie Nationaal Pensioendebat, die onder leiding van oud-minister Willem Vermeend de pensioenproblematiek in Nederland heeft onderzocht. Als het aan de commissie ligt, moet er nog heel wat gebeuren voordat de oude dag in Nederland echt goed is verzorgd: eenvoudiger wetgeving, een centraal pensioenregister, betere informatie. Willem Vermeend geeft een toelichting.

Tot slot in dit nummer aandacht voor de verkiezingen, de Gedragscode Informatieverstrekking Dienstverlening Intermediair, maatschappelijk verantwoord ondernemen en een interview met Dirk Witteveen over het ongunstige financieel-economische klimaat. Kijk voor meer informatie over Welwezen op de website van het Verbond.

Bondig, januari 2003