Verbond van Verzekeraars

Pensioensymposium Verbond

Is 70% van het laatstverdiende loon dé norm voor een goed pensioen? Is een pensioenregister een haalbare kaart en moet het Witteveen-kader weer worden verruimd naar 2%? Dat waren de belangrijkste discussiepunten tijdens het drukbezochte symposium dat het Verbond op 14 januari organiseerde, naar aanleiding van het rapport van de Commissie Nationaal Pensioendebat. MKB-voorzitter Hans de Boer, CNV-vice-voorzitter Josine Westerbeek-Huitink en een aantal Tweede-Kamerleden gingen met elkaar in debat.

Is 70% de norm?
Vlak voor de jaarwisseling presenteerde oud-minister Willem Vermeend, als voorzitter van de Commissie Nationaal Pensioendebat, het eindrapport Zorgen over morgen, waarin de Nederlandse pensioensituatie wordt geanalyseerd. In het rapport wordt gesteld dat 70% van het laatstverdiende loon de norm is voor een goed pensioen en dat meer dan 80% van de werkende Nederlandse bevolking die norm niet haalt. Kees Vendrik, Tweede-Kamerlid voor GroenLinks, noemde het dramatisch dat zoveel Nederlanders hun pensioen niet goed hebben geregeld. Hans de Boer stelde echter de 70%-norm ter discussie. Als meer dan 80% die norm niet haalt, is het dan wel een maatschappelijk aanvaarde norm? Ook Gerda Verburg, Tweede-Kamerlid voor het CDA, trok de 70%-norm in twijfel. Die norm is geen issue, omdat hij uitgaat van 70% van het eindloon. Veel pensioenregelingen werken echter volgens het middelloonsysteem, dus dan kun je deze norm niet hanteren. De overige partijen (PvdA, D66, VVD, GroenLinks en het CNV) waren het wel eens met de norm van 70%. Josine Westerbeek-Huitink van het CNV gaf zelfs aan heel blij te zijn dat een onafhankelijke commissie deze norm hanteert.

Pensioenregister haalbare kaart?
Een belangrijke aanbeveling uit het rapport van de commissie-Vermeend, is het invoeren van een nationaal pensioenregister, waarin iedere burger inzicht kan krijgen in zijn pensioensituatie. Tijdens het symposium bleek dat de meeste partijen voorstander zijn van een register dat de pensioensituatie inzichtelijk maakt, maar er waren wel enkele kanttekeningen. Op zich een mooi voorstel, liet Hans de Boer weten, maar ik vraag me af: kán het allemaal wel? Josine Westerbeek-Huitink vroeg zich af wie het gaat betalen en hoeveel mensen er uiteindelijk gebruik van zullen maken. Pieter Hofstra, Tweede-Kamerlid voor de VVD, gaf aan geen voorstander te zijn van een pensioenregister. Ik ben niet geïnteresseerd in het pensioengat van mijn buurman. Laten verzekeraars en pensioenfondsen eerst zelf maar een overzichtelijk staatje sturen dat iedereen begrijpt.

Witteveen-kader terug naar 2%?
Tot slot gingen de aanwezigen in op de beperking van het opbouwpercentage binnen het Witteveen-kader. Binnen dat kader mag sinds 1999 bij eindloonregelingen maximaal 2% van het inkomen jaarlijks worden gereserveerd voor pensioenopbouw. De Eerste en Tweede Kamer hebben eind vorig jaar ingestemd met het voorstel dit percentage terug te brengen naar 1,75%. De ingangsdatum van deze beperking is gekoppeld aan de levensloopregeling en zal per Koninklijk Besluit definitief worden vastgesteld. Het Verbond is een groot tegenstander van de beperking van het opbouwpercentage. Tijdens het symposium bleek dat vrijwel alle partijen die mening delen. Alleen Hofstra had een kanttekening: alleen als de levensloopregeling niet doorgaat (zoals is voorgesteld door de VVD) kan het percentage van 2% overeind blijven.

januari 2003