Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 018
Datum: 15 januari 2002

GS reageren op 34 inspraakreacties op
antwoordnota plan voor de
kleine waterrecreatie 2002-2010

Gedeputeerde Staten hebben gisteren, dinsdag 14 januari, de Antwoordnota Plan Kleine Waterrecreatie 2002-2010 vastgesteld. In deze nota geven GS antwoord op de reacties die 34 insprekers hebben ingezonden na de vaststelling, afgelopen najaar, van het concept Plan Kleine Waterrecreatie 2002-2010. Dit concept is besproken op 7 oktober 2002 in de vergadering van de Statencommissie Ruimtelijke Ordening waarna het plan voor inspraak werd vrijgegeven. De inspraakperiode heeft geduurd tot 10 december 2002.

Met het Plan Kleine Waterrecreatie als kader toetst en stimuleert het provinciaal bestuur initiatieven van gemeenten, ondernemers, instanties en organisaties om de kleine waterrecreatie in hun gebied of regio te verbeteren. Kleine waterrecreatie houdt in dit verband in: kanovaren, roeien, het varen met kleinere zeil- en motorboten en schaatsen.

Reacties zijn binnengekomen van 14 gemeenten, 5 belangenverenigingen van de dorpen Nij Beets, Finkum, Oude Leije, Hijum en Berlikum en verder 15 reacties van particulieren en belanghebbende organisaties waaronder Wetterskip De Waadkant, Marrekrite, het Nederlands Bureau voor Toerisme en de Friesche IJsbond.

Gedeputeerde Staten wijzen er in hun antwoord op dat het Plan Kleine Waterrecreatie vooral kansen schept voor de bevordering van de kleine waterrecreatie en niet de discussie vervangt die in het kader van de herziening van het Provinviaal Verkeers- en VervoersPlan wordt gevoerd. Het netwerk Kleine Waterrecreatie is aanvullend op het recreatieve vaarwegennet (=watersport) Fryslân uit het PVVP. De discussie over de opwaardering van vaarwegen dient in PVVP-verband te worden gevoerd, stellen GS met nadruk. Daarbij verwachten GS van gemeenten en gebieden, eventueel samen met andere participanten, een voortrekkersrol voor het opwaarderen van de mogelijkheden voor kleine waterrecreatie. Het Plan Kleine Waterrecreatie dwingt evenwel niet. GS achten het vanzelfsprekend dat er geen ingreep plaatsvindt, wanneer er geen draagvlak bij een gemeente is voor een kostbare ingreep. Is er wel draagvlak en komen er goede plannen voor opwaardering van vaarwegen, dan zullen GS de plannen kritisch bekijken en toetsen aan andere beleidsvelden. Medewerking aan dergelijke plannen wordt dan geenszins op voorhand uitgesloten.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. 058 2925735 Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl