Dienstenbond CNV

Naar één CAO voor Securitas
15-01-2003

De uiterste houdbaarheidsdatum van de VNV CAO verstreek 31 maart 2002. Op 9 januari j.l. werd een principeakkoord bereikt over een nieuwe CAO. Gezamenlijk uitgangspunt is dat binnen het ene Securitas één CAO voor iedereen geldt. De nieuwe CAO die we u nu voorleggen bestaat uit de tekst van de VPB CAO met een aantal aanpassingen. Dat is niet zonder reden. In VPB-verband is afgesproken dat de ondernemings-CAOs uiteindelijk moeten worden omgebouwd tot de VPB CAO. De nieuwe Securitas CAO is daar het begin van.

Voor Securitas is dit ombouwen van belang om te grote verschillen tussen werknemers te voorkomen. Immers, VNV had zijn eigen CAO, waar ook Receptieservice en Risicom Techniek onder vielen. B&M hanteerde de VPB CAO en ook de ANBD hield zich overwegend aan de VPB CAO. Per 1 januari jl. vallen al deze onderdelen onder Securitas. Dat betekent een veelvoud aan arbeidsvoorwaarden, waar je al snel door de bomen het bos niet meer kunt zien. Dat werkt fouten in de uitbetalingen in de hand, en maakt het ook lastig om binnen een bedrijf van baan te wisselen.

Je houdt wat je had
Inkomensverlies voor leden is onacceptabel voor de vakbonden. Een CAO op basis van alle VNV-plussen voor iedereen, is te duur voor de werkgever. Daarom hebben we een middenweg gezocht en gevonden. In het akkoord dat nu voorligt, gaat de nieuwe Securitas CAO voor iedereen gelden. Hierin worden de materiële plussen uit de VNV CAO gehandhaafd voor werknemers die daar eerder ook recht op hadden en gelden er voor deze collegas ook nog de oude loonschalen met de extra uitloop zoals VNV die kende.

Securitas-medewerkers die na 1 januari 2003 in dienst treden worden aangenomen volgens de Securitas CAO en beloond op het niveau alsof ze onder de VPB CAO vallen. Er worden geen nieuwe collegas meer aangenomen op grond van de VNV CAO (deze is gestopt op 31 december 2002).

VNV volledig naar VPB
Daarmee is er dus nog geen sprake van gelijkheid in de onderneming. De oud-VNV'ers hebben nog afwijkende salarisschalen. Dat gaat nog veranderen. Binnen vijf jaar worden alle oud VNVers ingeschaald in de VPB salarisschalen, maar wel op zon manier dat niemand er slechter van wordt. VNVers zullen opnieuw worden ingeschaald en in de dichtstbijzijnd hogere periodiek worden ingedeeld. Een aantal collegas zal er daardoor zelfs op vooruit gaan. Dat is dan ook de reden dat het niet per 1 januari 03 kan voor de VNVers. Zon aanpassing kost een kapitaal en dat kan Securitas nu niet betalen. Binnen een periode van vijf jaar lukt dat wel. Doordat nieuwkomers op VPB-niveau worden ingeschaald, zal Securitas langzaam maar zeker geld verdienen en dat wordt gereserveerd om de overstap naar de VPB schalen te kunnen financieren. Uiterlijk over 5 jaar, maar indien mogelijk al eerder!

Loonsverhoging
Daarnaast geldt natuurlijk dezelfde loonsverhoging die ook in de VPB CAO staat: dus 4% per periode 1 van 2003 en prijscompensatie + 1% per periode 1 van 2004. Dat is gezien de huidige ontwikkelingen een hele mooie afspraak!

Uw mening
Wij vragen toestemming van onze leden om deze CAO af te sluiten. Naar onze mening is het een goed akkoord, waar we met een gerust hart 'ja' tegen kunnen zeggen. Leden kunnen stemmen tot 24 januari a.s.

Informatie
Meer weten? Neem voor vragen of suggesties contact op met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding.