Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 015
Datum: 15 januari

Provincie verstrekt subsidie voor Steunpunt zorg

Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân hebben ingestemd met een subsidie van ¤ 54.701,- voor het Patiënten Consumenten Platform Fryslân (PCPF). Het PCPF zal met de bijdrage een provinciaal steunpunt oprichten waar zorgvragers onafhankelijk advies kunnen krijgen het gebruik van een persoonsgebonden budget.

Sinds de invoering van persoonsgebonden budgetten kan een gebruiker van zorg op basis van de indicatiestelling een zorgbudget ontvangen. Hiermee kan hij of zij zelf een geschikte leverancier van de benodigde zorg zoeken. Steeds meer zorgvragers maken gebruik van persoonsgebonden budgetten. In Fryslân waren er in oktober 2002 1805 houders van een persoonsgebonden budget. Om effectief met een persoonsgebonden budget om te gaan is kennis en inzicht nodig. Hierdoor krijgt het PCPF steeds meer vragen naar ondersteuning en naar informatie over de aanvraag en de mogelijkheden. Vanuit het op te richten Steunpunt Persoonsgebonden Budget wordt informatie verstrekt, zowel telefonisch als via een persoonlijk gesprek. Het steunpunt zal ook fungeren als informatiepunt voor zorgboerderijen. In zorgboerderijen vinden verstandelijk gehandicapten heel vaak een dagbesteding die gefinancierd wordt met een persoonsgebonden budget. In eerste instantie wordt gedacht aan een tweejaar durende pilot.

Het PCPF is een provinciaal gesubsidieerde, onafhankelijke instelling voor collectieve belangenbehartiging van zorggebruikers. Het subsidiebedrag wordt verstrekt over twee jaar: ¤ 26.880 in 2003 en ¤ 27.821 in 2004.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 292 5735 Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl