Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 011
Datum: 14 januari 2003

Totaalverbod op waterscooters gaat over 2 jaar in

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben gisteren, 14 januari 2003, in het kader van de notitie Snelle Watersport in Fryslân besloten het eerder aangekondigde totaalverbod op snelvaren met waterscooters over twee jaar te laten ingaan. Tot die tijd mag van juni tot en met september met waterscooters op twee locaties worden snelgevaren, namelijk het Sneekermeer en het Heegermeer. Het nieuwe beleid gaat het komende vaarseizoen 2003 in.

GS geven met de maatregel de HISWA en belangenorganisaties de kans om samen met de doelgroep gedurende de periode van 2 jaar op zandwinlocaties te zoeken naar permanente alternatieven voor snelvaren met waterscooters. GS willen zo, mee op grond van juridische overwegingen, beleidsmatig een opening bieden voor snelvaren op deze locaties; op dit moment is snelvaren namelijk niet toegestaan, op geen enkele zandwinput in Fryslân. Waterscooters kunnen overigens het hele jaar wel terecht op het IJsselmeer, een locatie waarover het Rijk de toezicht heeft.

Gedeputeerde Staten hebben verder besloten het toezicht op en de handhaving van de gedragsregels voor de snelle watersport in Fryslân te versterken. Dat gebeurt door het inzetten van extra menskracht en materiaal en provinciebrede samenwerking van de toezichthoudende instanties. Ook zal de informatievoorziening over de gedragsregels aan de doelgroep worden uitgebreid. De Staten hebben tijdens de commissievergadering om deze maatregelen verzocht.

Eerder, op 7 mei 2002, hebben Gedeputeerde Staten van Fryslân de hoofdlijnen van het beleid in de beleidsnotitie Snelle Watersport in Fryslân vastgesteld. Op 3 juni 2002 werd deze notitie besproken door de Statencommissie. De opmerkingen van de Statenleden en de reacties die de provincie tijdens een reactie- en terugkoppelronde ontving van diverse betrokken organisaties, zijn verwerkt in de gisteren behandelde beleidsnotitie. De hoofdlijnen van het ingezette beleid zijn onveranderd gebleven. Alle maatregelen in het provinciaal beleid zijn gericht op het verder verbeteren en versterken van veiligheid, natuur, milieu en rust. Het aan banden leggen van snelvaren past in dat beleid.