Gemeente Goes

Persbericht

Brandweer Goes controleert regelmatig

In tegenstelling tot hetgeen vandaag in de media is vermeld controleert de brandweer van Goes regelmatig de Goese cafés en discos. Dat gebeurt omdat het gemeentebestuur primair verantwoordelijk is voor de veiligheid binnen haar gemeente.

De laatste onaangekondigde brandveiligheidscontroles, in opdracht van het gemeentebestuur, waren op vrijdag 20 december vanaf 13.00 uur t/m
01.00 uur en op zaterdag 21 december vanaf 23.00 uur t/m 04.00 uur. Twee teams bestaande uit één brandpreventie-inspecteur en één bouwinspecteur hebben dat weekeind in totaal 47 brandveiligheidscontroles uitgevoerd. De controles richtten zich overdag en tijdens de koopavond vooral op de winkels en s avonds en s nachts op de horeca-gelegenheden. Met name eetgelegenheden, cafés en discotheken zijn s avonds en s nachts gecontroleerd omdat pas een reëel beeld van de veiligheidssituatie gekregen kan worden, wanneer het pand in gebruik is en er veel mensen aanwezig zijn. Omdat de ondernemer primair verantwoordelijk is voor de veiligheid in zn bedrijf werden door de inspectieteams adviezen verstrekt om de (brand)veiligheid te verhogen. Het college van burgemeester en wethouders had de burgemeester, als portefeuillehouder openbare orde en veiligheid, gemachtigd bestuursrechtelijk op te treden. Daar hoefde gelet op de situatie geen gebruik van te worden gemaakt. Wanneer de situatie niet in overeenstemming was met de regelgeving werden door de inspectieteams in overleg met de ondernemer maatregelen getroffen met termijnen waar binnen de tekortkomingen verholpen moesten zijn. Nagenoeg alle ondernemers hadden waardering voor de controles en door hun bereidwilligheid werden veel tekortkomingen ter plaatse verholpen.

Tijdens de laatste controle is niet gebleken dat de Goese cafés en discotheken overvol waren en dat de bezoekers zich onveilig voelden. Ook waren er niet meer mensen binnen dan volgens de gebruiksvergunning is toegestaan. De Goese horecagelegenheden bleken zich aan de regels te houden en de veiligheid was niet in het geding.