Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht nr. 2003-236
15 januari 2003

EMBARGO TOT 15.00 UUR

Van Ardenne: 'Allochtonen en migranten meer betrekken bij ontwikkelingssamenwerking'

Allochtonen en migranten moeten meer betrokken worden bij ontwikkelingssamenwerking. Dit stelde staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne woensdag tijdens een werkbezoek aan de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling (NCDO). Om het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking te versterken en het kennisniveau erover te vergroten zal de subsidie aan de NCDO de komende jaren worden verhoogd.

Van Ardenne reageerde hiermee op het OESO 1)- rapport 'Publieke Opinie en Mondiale Armoedebestrijding in OESO-landen/ Nederland' dat zij overhandigd kreeg. In dit rapport scoort Nederland ten opzichte van andere donorlanden zeer hoog op 'draagvlak voor ontwikkelingshulp'. Zo'n 1,7 miljoen Nederlanders zijn in een of andere vorm betrokken bij ontwikkelingssamenwerking. 'Het besef dat de we iets moeten doen tegen honger, armoede en ziekte in ontwikkelingslanden zit de Nederlander als het ware in de genen. Vanuit deze morele houding wil het publiek dat we aan ontwikkelingssamenwerking doen.' Maar de staatssecretaris onderstreept de conclusie van het rapport dat de kennis omtrent ontwikkelingssamenwerking bij het publiek nog wel vergroot moet worden.
Daarbij moet ook aandacht zijn voor de verschillende doelgroepen zoals het bedrijfsleven en allochtonen en migranten.

De staatssecretaris hecht groot belang aan het vergroten van het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland. Van Ardenne wees op het belang van investeren in de publieke meningsvorming over mondiale vraagstukken en de eigen verantwoordelijkheid van individuele burgers. 'Ontwikkelingssamenwerking is geen zaak van overheden alleen,' aldus van Ardenne.

De subsidie aan de NCDO gaat de komende jaren geleidelijk omhoog van ca. EUR 15 miljoen in 2002 naar EUR 29 miljoen in 2006. Met de verhoging van de subsidie onderstreept de staatssecretaris de waardering die zij heeft voor het werk van de NCDO. De NCDO zet zich in om het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking te versterken via het financieren van activitieiten van maatschappelijke groeperingen. Met de hogere bijdrage kan de NCDO meer investeren in activiteiten rond thema's als handels- en klimaatbeleid, het programma Sport en Ontwikkelingssamenwerking en het stimuleren van kleine plaatselijke activitieiten.


1) Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling waar alle donorlanden bij zijn aangesloten.

///
NOOT VOOR DE REDACTIE----