INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

Canada zet goede naam op het spel

(Den Haag 15 januari 2003)
Opiniepeiling bevestigt Nederlands verzet tegen zeehondenjacht

Een recente opiniepeiling toont overweldigend het Nederlandse verzet tegen de Canadese zeehondenjacht en een grote bereidheid om acties te ondernemen. Bijna 60 procent van de ondervraagden in Nederland is tegen de zeehondenjacht waarbij de meerderheid (56 procent) van mening is dat de jaarlijkse slachting Canada's internationale reputatie kwaad doet.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het IFAW - Internationaal Dierenfonds door het Britse Markt- & Opinieonderzoeksbureau MORI, betrof 2003 personen in Nederland, Engeland, Frankrijk en Duitsland.

'Het Nederlands verzet tegen deze jacht is sterk, waarbij meer dan de helft van de ondervraagden tegen de jacht is,' aldus Marcel Bertsch, directeur van de Nederlandse vestiging van het IFAW - Internationaal Dierenfonds.'En het is duidelijk dat dit serieuze gevolgen kan hebben voor de Canadese economie.'

De opiniepeiling toont ook mogelijke negatieve effecten van de zeehondenjacht op het Canadese toerisme en andere industrieën. Dertig procent van de ondervraagden zegt geen Canadese producten te zullen kopen, specifiek vanwege de zeehondenjacht, terwijl twintig procent zal vermijden om naar Canada met vakantie te gaan. Een woordvoerder van de Stichting Bont voor Dieren, die in Nederland gezamenlijk met het IFAW strijdt tegen de zeehondenjacht, geeft aan dat zij het aanzetten tot een boycot van Canadese producten door het Nederlandse publiek serieus overweegt. 'Ook moet het Nederlandse publiek nog meer geïnformeerd worden over deze afschuwelijke slachting elk jaar. Iedereen moet weten, waaraan de Canadese regering zich zo lang schuldig maakt.'

De resultaten van het onderzoek zouden zich kunnen vertalen in wezenlijke economische verliezen voor het Canadese toerisme. Nederland draagt meer dan Euro 88 miljoen jaarlijks bij aan Canadese inkomsten met betrekking tot toerisme. Twintig procent van het Nederlandse volk dat vakantie in Canada zal vermijden, is gelijk aan ongeveer 3 miljoen mensen en een mogelijk economisch verlies van meer dan Euro 17 miljoen jaarlijks.

'Wij hebben altijd voorspeld dat de zeehondenjacht zou resulteren in een internationaal verzet. Deze opiniepeiling toont aan dat Nederlanders bereid zijn actie te ondernemen en dat geen enkele Canadese industrietak veilig is. ' Het voornemen van de Canadese overheid om zeehonden uit te roeien zet haar eigen economie op het spel, 'aldus Marcel Bertsch.