CODENAME FUTURE

Jongeren: 27 zetels voor de LPF

Als jongeren het voor het zeggen hadden kwam de LPF als derde partij met 27 zetels in de Tweede Kamer, zo blijkt uit een recente peiling uitgevoerd door Codename Future. Het CDA zou de grootste partij worden met 33 zetels, de PvdA tweede met 30 zetels. De VVD en GroenLinks volgen op afstand met respectievelijk 19 en 15 zetels. Uit hetzelfde onderzoek komen veiligheid en criminaliteitsbestrijding naar voren als onderwerpen waar jongeren zich het meeste zorgen over maken. Deze jongerenpeiling is de eerste uit een reeks van drie die tot aan de verkiezingen op 22 januari gehouden worden.

764 Scholieren in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar gaven via www.codenamefuture.nl, naast hun partijvoorkeur, antwoord op een drietal vragen over politieke onderwerpen. Er is in de steekproef rekening gehouden met de spreiding naar geslacht en opleidingsniveau. Uit de resultaten maken we verder op dat jongeren zich het meeste zorgen maken over het onderwerp veiligheid, ze stemmen niet achterhaald vinden en dat ze het een slecht idee zouden vinden om mensen te verplichten te gaan stemmen.

Belangrijkste resultaten

- Zetelverdeling conform de mening van jongeren (13 t/m 16 jaar): CDA (33), PvdA (30), LPF (27), VVD (19), GroenLinks (15), SP (11), LN (5), D66 (3), ChristenUnie (3).
17% Van de jongeren geeft aan niet te gaan stemmen.
- Welk politiek onderwerp is voor jou het meest belangrijk?:
- Veiligheid en criminaliteitsbestrijding 29%
- Zorg 13%

- Onderwijs 12%

- Milieu 10%

- Economie en werkgelegenheid 9%

- Integratie van minderheden en asielzoekersbeleid 7%
- Een ander onderwerp 20%.

- Met de stelling -Stemmen is achterhaald, er verandert toch niks in
Den Haag- is 30% het (zeer) eens, 46% (zeer) oneens en 24% weet het niet.

- Met de stelling -Mensen zouden eigenlijk verplicht moeten worden te gaan stemmen- is 38% het (zeer) eens, 50% het (zeer) oneens en 12% weet het niet.

Lesprogramma Politiek een de eettafel
Deze peiling vormt samen met een debattenreeks tussen jongeren en lijsttrekkers onderdeel van het Codename Future lesprogramma Politiek aan de eettafel dat in het kader van de verkiezingencampagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is ontwikkeld. 15.000 scholieren van verschillende opleidingsniveaus volgen dit lesprogramma dat tot doel heeft leerlingen te laten nadenken over de verkiezingen. Ze krijgen hiermee inzicht in het belang van verkiezingen in een parlementaire democratie en worden gestimuleerd met hun ouders (aan de eettafel) te praten over politiek.

Op verzoek geven we u meer informatie over de resultaten van het onderzoek en houden we u op de hoogte van de debattenreeks. Mail hiervoor uw adres naar bart@youngworks.nl.

Neem voor afspraken en aanvullende informatie contact op met Young Works, Bart van Kuijk of Shirien Elsaid: 020-4199840, bart@youngworks.nl / shirien@youngworks.nl.

15 jan 03 15:03