MUSEON

Grootste zwarte diamant ter wereld in Museon tentoongesteld

Vanaf vandaag is de tentoonstelling 'Diamant, van ruwe steen tot sieraad' in het Museon aangevuld met een aantal topstukken van particuliere bruikleengevers en musea. Met deze stukken heeft het Museon de tentoonstelling aangevuld na de sieradenroof begin december. De bruikleengevers benadrukken hiermee extra steun te willen geven en vertrouwen te tonen in het Museon.

Zwarte Rembrandt
In de tentoonstelling is de grootste zwarte briljantgeslepen diamant ter wereld te zien, de 'Zwarte Rembrandt'. Deze diamant is in het Guiness Book of Records opgenomen als de grootste zwarte en tevens de hardste diamant ter wereld. De steen is door een particuliere verzamelaar uit Amsterdam aan het Museon ter beschikking gesteld. De steen is in 1979 in Zaïre gevonden en had in ruwe staat een gewicht van 125,30 karaat. Meesterslijper Freek van Nuss heeft in 3 jaar en 5 dagen tijd de 57 facetten geslepen die bij een briljantvorm horen. Deze unieke diamant heeft nu een gewicht van 42,27 karaat.

Indonesische sieraden
Het Rijksmuseum voor Volkenkunde uit Leiden heeft het Museon een aantal bijzondere sieraden uit het voormalige Nederlands-Indië ter beschikking gesteld voor de diamant-tentoonstelling. De bruikleen bestaat onder andere uit een dolk van ivoor, goud, hout en verschillende kleuren koper en is bezet met diamanten. De dolk komt uit Solo, Java en is sinds 1894 in bezit van het museum. Een statiekris uit 1883 van goud en ivoor, bezet met diamanten en een ring van de Klungkung uit Bali, die zich sinds 1909 in de collectie van het Rijksmuseum voor Volkenkunde bevindt, zijn andere bruiklenen. Ten slotte omvat de bruikleen twee paar antiek zilveren armbanden, bezet met diamanten, uit respectievelijk Oost-Java en Saoedi-Arabië.

Turkse onderscheidingen
Kasteel Huis Doorn heeft aan het Museon twee oude Turkse onderscheidingen van de Duitse keizer Willem II in bruikleen gegeven. De Duitse Keizer woonde van 1920 tot zijn dood in 1941 als balling in Huis Doorn. De diamanten ordetekens van de Nishan Imtiaz-orde werden alleen aan leden van de familie van de Turkse Sultan uitgereikt. Bij hoge uitzondering werd ook Wilhelm II in de orde opgenomen.

De tentoonstelling 'Diamant, van ruwe steen tot sieraad' is nog tot 9 maart te zien.