Gemeente 's-Hertogenbosch

15-01-2003

Plan "Kiezen voor groen"

Digitaal informatieplan maakt verkoop groen- en reststroken inzichtelijk

Jaarlijks bereiken de gemeente ongeveer 360 verzoeken om aankoop van gemeentegrond. Het betreft hier uitsluitend openbare gemeentegrond percelen, die gelegen zijn langs tuinen van particulieren. Dus geen bouwkavels. Een groot aantal van deze verzoeken worden bij de eerste toets afgewezen, omdat privatisering niet altijd mogelijk is. Bijvoorbeeld als er sprake is van waardevol groen en beplanting; de ondergrondse infrastructuur (zoals de ligging van kabels, leidingen en riolering) het niet toelaat of dat de grond ligt aan openbaar water of langs fiets- en voetpaden. Burgers, bedrijven en woningbouwverenigingen kunnen bij de afdeling Beheer Openbare Ruimte (BOR) echter wel een verzoek tot aankoop van een perceel gemeentegrond indienen voor die locaties waar het wel mogelijk is.

Digitaal informatieplan
De verkoop van groenpercelen bestaat meestal uit kleine "rest" stukken gemeentegrond die bijna altijd als openbare groenstrook in gebruik zijn en door de afdeling BOR worden beheerd en onderhouden of worden onderhouden door de aangrenzende bewoners conform afspraken die daarover gemaakt zijn met de afdeling BOR. De mogelijke verkoop van deze reststroken gemeentegrond aan particulieren wordt per aanvraag individueel behandeld en doorloopt nu nog een uitvoerige procedure en is daarmee zeer inefficiënt en tijdrovend. De afdeling Beheer Openbare Ruimte heeft daarom een (digitaal) informatieplan ¿Kiezen voor Groen¿ opgesteld. Op basis van dit plan kan zichtbaar gemaakt worden welke percelen gemeentegrond zich wel voor privatisering lenen en welke zeker niet kunnen worden verkocht. Ingenieursbureau Nieuwland in Wageningen heeft hiervoor onderzoek verricht.
Het door de gemeente 's-Hertogenbosch samen met dit bureau opgestelde rapport bevat geactualiseerd beleid en een informatieplan en wordt nu ter vaststelling aan de raad voorgelegd.

Inventarisatie
Aan de hand van een uitgevoerde inventarisatie is een rapportage opgesteld. Deze rapportage (en de daarvan onderdeel uitmakende plantekeningen) is afgestemd op de gewenste plaatselijke situatie en getoetst aan, in breed overleg tot stand gekomen criteria. In nauw overleg met de daarbij betrokken afdelingen van de gemeente is gekeken naar alle groenstroken die eventueel in aanmerking zouden kunnen komen voor privatisering aan derden. Op basis van de inventarisatie, het gevoerde overleg en de ontvangen reacties is een conceptplan opgesteld dat is voorgelegd aan de wijk- en bestuursraden. Bij de planvorming is ook dankbaar gebruik gemaakt van de kennis van de wijkonderhoudsteams. Omdat zij dagelijks werkzaam zijn in de openbare ruimte, beschikken ze over een gedegen en actuele kennis van hun werkterrein. Met deze kennis en de uit de diverse overlegsessies ontvangen informatie is de conceptrapportage aangevuld, geactualiseerd en verder in detail uitgewerkt.

"Kiezen voor Groen"
Naast het rapport waarin onder meer de beleidskeuzes en de gevolgde strategie worden beschreven is ook een digitaal bestand geleverd. Dit bestand is via Geonet (een digitale gebruikersinterface met raadpleeg- en informatiefunctie) gemeentebreed (intern) benaderbaar en zal gebruikers snel en duidelijk informatie verschaffen. Op termijn (2003/2004) zal deze raadpleegfunctie ook beschikbaar komen voor burgers via Internet.