SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Persbericht

2003: geen sabbatjaar voor beleid en Vlaamse sociale partners

Xavier Verboven, SERV-voorzitter 2003

Brussel, 15 januari 2003

T.a.v. de redactie,

Jaarlijks wisselt het voorzitterschap over de SERV. Dit jaar neemt Xavier Verboven (ABVV) de fakkel over. Vandaag presenteerde hij op een persconferentie de onderwerpen die voor de SERV in 2003 belangrijk zijn.

De situatie op sociaal en economisch gebied is op dit ogenblik verre van rooskleurig. Ook de vooruitzichten inzake groei en werkgelegenheid voor 2003 zijn momenteel onzeker. Het mag niet dat door de federale verkiezingen het beleid in Vlaanderen op een lager toerental draait, laat staan stil valt. Vandaar het belang van de gesprekken over een nieuw Vlaams werkgelegenheidsakkoord 2003-2004. De Vlaamse sociale partners verwachten dat de regering dit zal omzetten in een flankerend beleid met de nodige middelen. Verder moeten de doelstellingen uit het Pact van Vilvoorde voor de arbeidsmarkt en de economie een concreter invulling krijgen, net zoals dat in de platformtekst voor een evenredige arbeidsdeelname en diversiteit is gebeurd. Om de uitvoering van het pact op te volgen en te evalueren, zijn geschikte indicatoren en betrouwbaar cijfermateriaal noodzakelijk. Voor de meeste doelstellingen zijn deze voor handen. Dit is niet het geval voor de verhoging van de werkbaarheidsgraad. We verwachten van de regering dat ze de nodige middelen ter beschikking stelt om werk te maken van een originele meting en de uitbouw van een Vlaamse werkbaarheidsmonitor. Zo kan de kwaliteit van de arbeid in ondernemingen en organisaties gemeten en opgevolgd worden. Aandacht voor welzijn op het werk is een must wil Vlaanderen een verhoogde werkzaamheidsgraad halen in 2010.

De SERV vraagt aan de politieke overheid snel duidelijkheid te verschaffen over het volledige plaatje inzake Beter Bestuurlijk Beleid. Hoewel de regering herhaalde keren de eigenheid van de SERV heeft erkend en ook binnen VESOC heeft afgesproken dit bij decreet te erkennen, blijft het wachten op een concreet regeringsontwerp. Integendeel, recent formuleerde de regering voorstellen die de rol van de SERV inperken op terreinen als milieu, mobiliteit en onderwijs en dus indruisen tegen de genoemde afspraken. De SERV is voor de sociale partners hét advies- en overlegorgaan voor het hele Vlaamse beleid. De SERV kan daarbij niet gereduceerd worden tot een loutere adviesraad en zeker niet alleen voor het, weliswaar belangrijke, domein economie en werkgelegenheid. De SERV is immers in de eerste plaats een overlegorgaan. Daarenboven zijn de sociale partners op meerdere terreinen actief, representatief en deskundig. Op het vlak van milieu, onderwijs en mobiliteit staat dit buiten kijf. Wel zullen duidelijke werkafspraken met andere adviesraden zoals Minaraad en VLOR nodig zijn.

Zijn nieuwjaarsboodschap sloot de SERV-voorzitter af met de traditionele goede voornemens. Maar daar zal het niet bij blijven. De eerste stappen zijn immers al gezet.

§ De SERV moet verder uitgroeien tot de draaischijf van het sociaal-economisch overleg. Dit betekent verdere steun aan de sectorconsulenten, het streekoverleg en het lokaal sociaal overleg (zoals de werkgelegenheidsfora). De SERV zal ook meer initiatief nemen binnen VESOC. Hij verwacht van de regering een constructief overleg ook rond economische beleidsmateries.

§ Binnenkort wordt het eerste Sociaal-Economische Rapport Vlaanderen voorgesteld. Rond de behandelde kernthema s zal de SERV debatten opzetten met alle belangrijke stakeholders en beleidsaanbevelingen formuleren.

§ De dialoog met stakeholders is een prioriteit en moet structureler worden. Zo moet werk gemaakt worden van een diversiteitscommissie in de SERV waarin de sociale partners in dialoog treden met organisaties van kansengroepen en allochtonen.

§ De SERV zal verder aandacht besteden aan de nieuwe beleidsthema s energie en ontwikkelingssamenwerking.

§ Op internationaal vlak blijft de SERV de dossiers volgen bij Europa en de IAO. Er komen contacten met soortgelijke instellingen zoals de SER en zusterorganisaties in kandidaat-lidstaten zoals Letland.

§ De SERV is in Vlaanderen hét expertisecentrum op sociaal-economisch gebied. Denk maar aan het begrotingsadvies, het klimaatboek, de beroepsprofielen, het stressonderzoek, & Die traditie wil de SERV verder zetten en verruimen met de steun van het personeel van SERV en STV-Innovatie & Arbeid en de Vlaamse regering.

Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be