Regering.nl

15 jan 2003

Nijs: ook juridische opleiding aan hogescholen

Staatssecretaris Nijs gaat de voorstellen van hogescholen voor juridische opleidingen in het HBO opnieuw bekijken. Het vorige kabinet had de plannen voor de nieuwe studies afgewezen.

Volgens de staatssecretaris is er meer differentiatie in de juridische beroepsgroep mogelijk als er naast de wetenschappelijke opleiding ook een HBO-variant komt.

Nijs verwacht dat een breder aanbod van opleidingen beter aansluit bij de behoefte van het bedrijfsleven, de overheid en andere sectoren. HBO-juristen kunnen bijvoorbeeld juridische dossiers voorbereiden en minder complexe claims afhandelen. De juridische opleidingen aan hogescholen zouden ook kunnen helpen bij bestaande tekorten bij het openbaar ministerie, de rechterlijke macht en in de rechtsbijstand.

Omdat er niet te veel juridische HBO-opleidingen moeten komen, kunnen niet alle initiatieven doorgaan. Staatssecretaris Nijs noemt het voorstel van de Hogeschool van Amsterdam zeer kansrijk. De hogeschool werkt namelijk samen met de Universiteit van Amsterdam en kan op brede steun rekenen van justitiële partners in de Amsterdamse regio.

Zie ook:
14 jan 2003
VWS wil HBO-opleiding voor geneeskunde