Gemeente Breda

Persberichten

15-01-2003

Gemeente Breda koopt stadion NAC voor 15,7 miljoen

Het college van burgemeester en wethouders van Breda stelt de gemeenteraad voor om het voetbalstadion te kopen van NAC Investments voor een bedrag van maximaal 13,7 miljoen. Het college vraagt de gemeenteraad hiervoor een krediet beschikbaar te stellen. De NV BrIM, de Maatschappij ter bevordering van Industrievestiging in Breda, neemt de overige 2 miljoen voor haar rekening. De gemeente verhuurt het stadion aan NAC Breda voor een periode van 30 jaar.

Aankoop stadion
De gemeente kan als eigenaar van het stadion en de grond erom heen de toekomst van het stadion en de grond bepalen.
Dat is de belangrijkste overweging om het stadion aan te kopen. De voorstellen worden nog uitgewerkt in definitieve overeenkomsten en contracten. Dan wordt ook de definitieve koopsom bekend.

Aflossing schuld
Met de opbrengst van de verkoop van het stadion kan NAC Investments BV de schuld aan de banken van 5 miljoen voldoen. Ook wordt hiermee de lening van 4,2 miljoen afgelost die de gemeente in 1999 heeft verstrekt. Verder stelt het college de raad voor de overige aandeelhouders van NAC Investments BV uit te kopen voor een bedrag van 2 miljoen. Van de 15,7 miljoen blijft er dan nog 4,5 miljoen over voor verbetering van de financiële positie van NAC Breda.

Huurcontract
NAC Breda huurt het stadion voor een periode van 30 jaar. De huurprijs is gebaseerd op de rente en aflossing van het totale bedrag dat de gemeente in het stadion investeert. De kosten voor exploitatie, onderhoud en eventuele aanpassing van voorzieningen zijn volledig voor rekening van NAC Breda. Nu de gemeente het gebruiksrecht over het stadion krijgt kan in overleg met NAC Breda het stadion ook voor andere activiteiten gebruikt worden.

Rapport saneringscommissie
Het college gaat met dit voorstel verder dan het rapport van de saneringscommissie onder leiding van de heer Staatsen. Deze commissie stelde in het rapport van december 2002 voor om een overbruggingskrediet te verstrekken van 4,2 miljoen voor een periode van 5 jaar. Het college zag daarin een risico dat de Europese Commissie dergelijke steun zal aanmerken als staatssteun. Wel honoreert het college het voorstel van de saneringscommissie om de helft van de saneringskosten, namelijk 340.000,- te betalen. De gemeente beschouwt dit als een sponsorbijdrage voor dit seizoen. De tegenprestatie bestaat uit de naamswijziging van voetbalvereniging 'NAC' in 'NAC BREDA'.

Jeugdopleiding
Het college ziet veel heil in een betere jeugdopleiding bij het betaald voetbal in Breda. Zij nodigt NAC Breda en voetbalvereniging Baronie uit om intensief te gaan samenwerken bij het opleiden van jeugd. Slaagt een dergelijk initiatief dan is het college bereid de raad voor te stellen dit financieel te steunen.

Toezicht en verantwoording
De gemeente heeft als eigenaar van het stadion weliswaar geen direct toezicht op het management van NAC Breda maar het college vindt een vorm van toezicht wel noodzakelijk. De Raad van Commissarissen van NAC is het daarmee eens. Enkele voorwaarden hierbij zijn een sluitende begroting en een sluitende of positieve jaarrekening. NAC Breda mag ook geen nieuwe geldleningen afsluiten zonder voorafgaande toestemming van de gemeente. En zo moet NAC Breda maandelijks rapporteren aan de gemeente over de exploitatie en de financiële positie zoals NAC dat ook aan de KNVB moet doen. Ook zullen de wethouder Financiën en de Raad van Commissarissen regelmatig overleg voeren over de situatie bij NAC Breda.

Externe partijen
De voorwaarde van het college dat alle partijen een bijdrage moesten leveren is nagenoeg vervuld. Zo heeft een aantal financiers inmiddels toegezegd hun leningen aan NAC Breda onder te brengen in een Spelersfonds.
Met de banken bestaat in principe overeenstemming over een directe aflossing van de aan NAC Investments BV verstrekte geldleningen. De aandeelhouders van NAC Investments overleggen momenteel over uitkoop van hun aandelen.
NAC Investments blijft vooralsnog als rechtspersoon bestaan en kan de financiële positie van NAC Breda verstevigen met vastgoedactiviteiten.

Uitwerking
Het college zet met dit voorstel de grote lijnen uit voor behoud van betaald voetbal in Breda en investeert in de kwaliteit van de sportieve, financiële en juridische positie van het voetbal in Breda. Het college en NAC Breda zullen zeker tot na de zomer intensief moeten werken aan de precieze uitwerking van overeenkomsten, contracten, samenwerkingsvormen en de communicatie tussen alle partijen om deze oplossing tot een succes te maken.
De gemeenteraad neemt op 30 januari een besluit over het voorstel van het college.

Breda, 15 januari 2003