Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 15-01-2003 Persbericht aanhouding vier Albanezen (HP 15.40 uur) Woensdag 15 januari 2003

Maastricht, vier Albanese mannen aangehouden wegens homejacking.

Maandag 6 januari 2003 heeft de Koninklijke Marechaussee bij een verkeerscontrole op de autosnelweg A-2 ter hoogte van Eijsden vier mannen aangehouden die nog voordat overgegaan kon worden tot een controle de benen namen. Na een korte achtervolging kon het viertal door het aanwezige personeel in hun kraag worden gegrepen. De auto bleek van diefstal afkomstig te zijn, zo ook een in de auto aangetroffen GSM.
Een motorrijder van de Koninklijke Marechaussee gaf maandagmiddag 6 januari 2003 omstreeks 16.35 uur een stopteken aan een over de A-2 automobilist. Dit gebeurde ter hoogte van een verkeerscontrole uitgevoerd door meerdere leden van de Koninklijke Marechaussee op de parkeerplaats Patiel langs de autosnelweg. De bestuurder van de personenauto gaf gevolg aan het stopteken, dirigeerde zijn auto naar de kant en bracht deze tot stilstand. De vier inzittenden van de auto sprongen daarop allen meteen uit de auto en zetten het op een lopen. Leden van de Koninklijke Marechaussee, doende met de controle van andere voertuigen, zag het viertal vluchten waarna een achtervolging te voet werd ingesteld. Het viertal kon aangehouden worden.

De door het viertal achtergelaten auto bleek op 29 december 2002 bij een inbraak in een woning aan de Beatrixstraat te Cadier en Keer ontvreemd te zijn, terwijl de op de auto aangetroffen kentekenplaten in september 2000 te Luik gestolen waren. Het viertal werd daarop voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau, waarop de politie van basiseenheid Valkenburg/Margraten het verder onderzoek voortzette.

Bij een onderzoek in de personenauto, een Fiat Punto, werd een GSM aangetroffen alsmede diverse gouden sieraden en meerdere inbrekerswerktuigen. Tot heden kon de herkomst van de sieraden, ondanks naspeuringen in Nederland, België en Duitsland niet achterhaald worden. Wel de herkomst van de aangetroffen GSM. Deze bleek ontvreemd te zijn bij een inbraak op 5 januari 2003 in een woning aan de Graaf van Loonstraat te Born waar ook toen de personenauto van de bewoner, een Audi A6 ontvreemd werd. De auto is tot op heden niet teruggevonden.

De verdachten zijn gaande het onderzoek in verzekering gesteld en bevinden zich tot heden in hechtenis. Het zijn vier Albanezen zonder vaste woon- of verblijfplaats variërend in leeftijd tussen 15 en 28 jaar.
De politie zal een verder onderzoek blijven doen naar de herkomst van de aangetroffen juwelen. Mogelijk zullen deze sieraden in een uitzending van de Gouden Tip van L1 aan het publiek worden getoond.