Nieuwsbericht

woensdag, 15 januari 2003, 16.00 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Inbreker op heterdaad betrapt.
Alkmaar, dinsdag 13 januari 2003.
Dinsdagavond omstreeks 21.30 uur werd een 41-jarige man uit Alkmaar aangehouden in een bedrijfspand aan de Helderseweg. De politie kreeg een melding dat er in het pand werd ingebroken. Kort na de melding was de politie ter plaatse. Het bleek dat aan de achterzijde een raam was vernield. In het pand werd en man aangetroffen in een toiletruimte. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten.
Op dit moment kan nog niet worden vastgesteld of er goederen worden vermist vanuit het pand.

Rijden onder invloed van alcohol
Bergen, woensdag 15 januari 2003.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd een 31-jarige man uit Heemskerk aangehouden op de Bergerweg. Hij reed daar met zijn auto. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 235 ug/l. Dat is meer dan de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Hij kreeg een bekeuring van 190 euro.

Alkmaar, woensdag 15 januari 2003.
In dezelfde nacht werd een 18-jarige Alkmaarder als bestuurder van een personenauto aangehouden op Snaarmanslaan. Bij controle bleek ook hij alcohol te hebben gedronken. Hij blies 585 ug/l. Dat is ruim 2,5 maal de toegestane waarde. Gezien dit hoge alcoholgebruik werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Brand in paardenstal
Alkmaar, woensdag 15 januari 2003.
Woensdagmorgen omstreeks 04.30 uur ontdekten surveillerende agenten dat er brand was uitgebroken een paardenstal van het Paardentrain Centrum op de hoek van de Regulierslaan en de Zandersloot. Op het moment dat de brand werd ontdekt sloegen de vlammen uit het dak. Een aantal buurtbewoners die door de politie werden gewekt, vertelden dat er verschillende paarden in het gebouw stonden. De snel ter plaats gearriveerde brandweer wist alle paarden, 16 paarden en 2 pony's uit de brandende stal te bevrijden. Zij werden ondergebracht in een aantal bijgebouwen. Ook een zestal konijnen konden in veiligheid worden gesteld. Een aantal paarden hadden brandwonden en werden ter plaatse door een dierenarts onderzocht. Het is op dit moment niet bekend hoe ernstig de verwondingen zijn en of de dieren nog ander letsel hebben opgelopen. De brandweer heeft het vuur geblust. Het gebouw werd volledig door de brand verwoest. Hoe de brand is ontstaan kan nog niet worden vastgesteld. Door de technische recherche wordt een onderzoek ingesteld.

Inbraak woning
Heerhugowaard, dinsdag 14 januari 2003.
In de nacht van maandag op dinsdag werd ingebroken in een woning aan de Sportlaan. Men kwam in het pand door het vernielen van een deur. Vanuit de woning werden onder anderen een tas, een organizer, een telefoon en een jas weggenomen.

NOORDKOP

Verlichting uit leegstaand pand gestolen
Den Helder, dinsdag 14 januari 2003.
Vandaag heeft de eigenaar van een leegstaand bedrijfspand aan de Drs. F.Bijlweg aangifte gedaan van diefstal van een groot aantal lichtarmaturen. Hij had de diefstal vandaag ontdekt. Er bleken tussen de 40 en 50 armaturen te zijn verdwenen. Tijdens een door de eigenaar ingesteld onderzoek ontdekte hij een aantal van deze lampen in een nieuw pand dat gebouwd wordt aan de Annie Romein Verschoorlaan. Daar trof hij ongeveer 15 lichtarmaturen aan. De aangetroffen armaturen zij ter beschikking gesteld van de eigenaar. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de diefstal van deze goederen.

Jongen mishandeld.
Den Helder, dinsdag 14 januari 2003.
Dinsdagmiddag werd een 21-jarige inwoner van Den Helder mishandeld op de Middenweg. Het slachtoffer liep daar toen hij werd ingehaald door een jongen die hij kende van vroeger. Plotseling spuugde deze persoon op de jas van het slachtoffer. Toen deze daar iets van zei werd hij geslagen waardoor hij ten val kwam. Hierop schopte het slachtoffer de dader waarna een vechtpartij ontstond. De dader greep het slachtoffer bij zijn hoofd en probeerde hem over het wegdek te slepen. Hierbij raakte het slachtoffer gewond aan zijn hoofd. Een conducteur kwam tussen beiden en maakte een einde aan de vechtpartij. Vervolgens verdween de dader. Het slachtoffer heeft zich medisch laten behandelen in het ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in naar de verblijfplaats van de dader.

Aantreffen hennepplantage
Schagen, dinsdag 14 januari 2003.
Dinsdagmorgen werden door de politie in een woning aan de Sierkersstraat een aantal hennepplanten aangetroffen. De politie was de mini plantage op het spoor gekomen naar aanleiding van binnengekomen informatie. Op verschillende plaatsen in de woning werden in totaal 49 planten aangetroffen. Daarnaast werden een aantal gedroogde planten aangetroffen. Al deze goederen zijn in beslag genomen en inmiddels vernietigd. De eigenaar / bewoner van het pand heeft van justitie een schikkingsvoorstel gekregen van 1000 euro.

Verlichtingscontrole
Den Helder, woensdag 15 januari 2003.
Woensdagmorgen werd een verlichtingscontrole gehouden op de Nieuweweg. Tijdens deze controle werden 19 scholieren bekeurd omdat zij geen of geen goede fietsverlichting voerden.

WESTFRIESLAND

Overval op woning
Bovenkarspel, dinsdag 14 januari 2003.
Op dinsdagmiddag omstreeks 17.00 uur is een 93-jarige vrouw het slachtoffer geworden van een overval. De vrouw was in haar woning aan de Rozeboomlaan toen er aan de deur gebeld werd. Toen zij opendeed stond er een man met een bivakmuts. Onder bedreiging met een mes moest de vrouw geld afgeven. Nadat hij twintig euro boodschappengeld en wat muntgeld had gepakt, wilde hij verder het huis doorzoeken op zoek naar geld. Op het moment dat de man op de bovenverdieping was, wist de vrouw het huis uit te vluchten en bij een buurman aan te kloppen. Bij controle van het huis bleek de overvaller vertrokken te zijn. De overvaller droeg een bivakmuts, een grijsblauw jack en een grijsblauwe broek. Het was een tengere man van ongeveer 20 jaar oud en 1.60 meter lang. Een ingesteld buurtonderzoek heeft nog geen getuige opgeleverd.

Overval op pompstation
Hem, dinsdag 14 januari 2003.
Op dinsdagavond omstreeks 18.00 uur werd een pompstation aan de Houterweg te Hem overvallen. Omstreeks die tijd was een 19-jarige vrouw als werkneemster in het station aanwezig, toen een (dames)bromfiets met twee mannen voor de deur stopte. Een van de mannen kwam naar binnen en bedreigde de vrouw. Hoewel de vrouw geen vuurwapen heeft gezien, ging zij er vanuit dat de bedreiging reëel was. De dader wist er vandoor te gaan met het geld uit de kassa. De tweede man, de bestuurder van de bromfiets, bleef in de deuropening staan. Na de overval vertrokken beide mannen op de bromfiets in de richting van de Provincialeweg - Venhuizen. De bestuurder van de bromfiets was een blanke man van ongeveer 20 jaar oud. Hij droeg een donkere valhelm. De overvaller was ook een blanke man van rond de 20 jaar oud met een lengte van 1.70 meter. Hij droeg een witte valhelm. Hij ging gekleed in een bomberjack en droeg een zwart/wit geblokte sjaal. Eventuele getuigen worden verzocht zich te melden bij de politie StedeBroec, telnr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Bedrijfsinbraak
Zwaag, dinsdag 14 januari 2003.
Op dinsdagavond omstreeks 22.25 uur bleek er te zijn ingebroken in een garagebedrijf aan de Compagnie in Zwaag. De daders kwamen binnen door een ruit van de showroom van 2,5 x 2,5 meter te vernielen. In het pand werd een bureau opengebroken. Uit het bureau werd een geldkistje ontvreemd.

Inbrekers overlopen
De Goorn, woensdag 15 januari 2003.
Op woensdagmorgen, juist na middernacht, werd een inbraak ontdekt in een café aan de Goorn in de Goorn. Het café was die avond gesloten geweest. Een 19-jarige vrouw, die boven het café woont, kwam juist thuis en wilde nog even kijken of alles in het café op slot zat. Zij liep de zaak binnen en zag achter in de zaak twee mannen die door een raam naar binnen waren gekomen. Op het zien van de vrouw namen de mannen de benen, stapten in een personenauto die voor het café stond en reden weg in de richting Avenhorn. De mannen bleken het café binnen te zijn gekomen door een raam in te slaan. Uit het café wordt vooralsnog niet vermist.

Verkeerscontrole
Hoorn - Wognum - Blokker, woensdag 15 januari 2003. Op woensdagmorgen en -middag zijn verkeerscontroles gehouden in Hoorn, Wognum en Blokker. In Wognum werden 15 bestuurders verbaliseerd omdat zij geen veiligheidsgordel droegen. In de drie plaatsen werden bromfietscontroles gehouden. Deze controles werden uitgevoierd door 15 medewerkers van de politie (waaronder 3motorrijders en 2 technische specialisten). In totaal werden 78 bromfietser gecontroleerd. Dit leidde tot 69 bekeuringen. In totaal bleken 34 bromfietsen opgevoerd te zijn. Daarnaast werden bekeuringen uitgeschreven wegens technische gebreken (gladde band, verlichting, teveel geluid, ontbreken gele plaat, ondeugdelijke remmen) en overige overtredingen (niet dragen valhelm, onverzekerd of zonder bromfietscertificaat rijden, door rood licht rijden etc).