Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Vergunning Digitale Radio voor de NOS

Nummer: 212

Datum: 15-01-2003

Het ministerie van Economische Zaken heeft vandaag de eerste Nederlandse vergunning voor digitale radio (Terrestrial Digital Audio Broadcasting, T-DAB) aan de NOS verleend. De NOS krijgt de vergunning voor een periode tot en met augustus 2010. De vergunning dekt heel Nederland. De invoering zal in fasen geschieden te beginnen in de Randstad. De verwachting is dat daar over enkele maanden de eerste uitzendingen te ontvangen zijn.

De start van digitale radio door de NOS moet een katalyserende werking hebben, zodat ook de commerciele radio omroepen uiteindelijk gebruik gaan maken van T-DAB. Nog dit jaar hoopt het ministerie van EZ te starten met de procedure om frequenties beschikbaar te stellen voor de commerciele omroepen.

In tegenstelling tot de FM, waarbij elke omroep afzonderlijk op haar eigen frequentie te beluisteren is, wordt T-DAB via de multiplextechniek toegepast. Deze techniek maakt het mogelijk om zeven programma s van CD-kwaliteit gelijktijdig via dezelfde frequentie uit te zenden. T-DAB is op die manier een goede oplossing voor de frequentieschaarste.

Met digitale radio wordt de kwaliteit van het radio-signaal verbeterd. Het programma aanbod kan met digitale radio worden uitgebreid en het digitale radio-signaal zorgt ervoor dat er in de toekomst meer datadiensten zoals beeld en tekst via de radio te ontvangen zijn. Voor ontvangst is een digitale radio noodzakelijk.