Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Aanvulling op Mantelzorgspel verschenen bij NIZW

Hoe kunnen verzorgenden jonge mantelzorgers ondersteunen?

15 januari 2003

Bij het NIZW is een aanvulset op het Mantelzorgspel verschenen. Deze aanvullende kaartenset heeft de ondersteuning aan jonge mantelzorgers als onderwerp en kan worden gebruikt in combinatie met het Mantelzorgspel. Met behulp van dit spel krijgen zowel leidinggevenden als verzorgenden inzicht in opvattingen en kennis die de verzorgende heeft over mantelzorg.

Mantelzorgspel
Het Mantelzorgspel is een bordspel dat gespeeld kan worden door twee tot vijf verzorgenden. Bij het bordspel horen kaartjes met vragen die de verzorgenden kunnen beantwoorden. Er zijn drie soorten vragen: aanvulvragen, stellingvragen en kennisvragen. De voornaamste doelstelling van het spel is dat de verzorgenden inzicht krijgen in hun eigen opvattingen over mantelzorg en dat zij hun kennis over dit onderwerp opfrissen en vergroten. Ook stimuleert het Mantelzorgspel verzorgenden om met elkaar in gesprek te gaan over het thema mantelzorg. Leidinggevenden kunnen met behulp van het spel onderzoeken welke kennis en opvattingen verzorgenden hebben over het thema en aan welke ondersteuning zij behoefte hebben.

Aanvulset: jonge mantelzorgers
De aanvulset Mantelzorgspel - Jonge mantelzorgers is te gebruiken in combinatie met het Mantelzorgspel. Het centrale thema van deze aanvullende kaartenset is de ondersteuning aan kinderen met een chronisch zieke ouder en hun ouders. Met behulp van het spel is krijgen thuiszorgmedewerkers een beeld van hun eigen opvattingen over ondersteuning aan jonge mantelzorgers en hun ouders, worden zij zich bewust van de problematiek van de kinderen en hun ouders en vergroten zij hun kennis.

Bestellen
Het Mantelzorgspel - Jonge mantelzorgers. Aanvullende kaartenset is ontwikkeld door Martin te Lintel Hekkert en kost ¤ 12,50. ISBN 90-5957-020-0 en E 332381.
Het Mantelzorgspel. Spel voor verzorgenden over mantelzorg(ondersteuning) is ontwikkeld door Petra van Leeuwen en kost ¤ 43,-. ISBN 90-5050-955-X en E 328211.
De producten zijn verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 15 januari 2003