Gemeente Rijswijk

Vervoer gevaarlijke stoffen

15 januari 2003

Interim procedure vervoer gevaarlijke stoffen door spoortunnel Rijswijk verlengd tot juli 2003

De in mei vorig jaar door de gemeente Rijswijk en de spoorpartijen afgesproken interim procedure voor het vervoer van gevaarlijke stoffen door de spoortunnel van Rijswijk is opnieuw verlengd. Nu voor een periode van een half jaar tot 1 juli 2003. Aanvullend onderzoek is nodig voor het opstellen van een definitieve procedure voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Bij het afsluiten van de interim procedure halverwege 2002 is afgesproken dat er voor het eind van dat jaar een risico-analyse voor de spoortunnel gereed zou komen. Deze risico-analyse vormt dan de basis voor een procedure voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Op 19 december jl. is de risico-analyse "Rijswijk verdiept" door Railned aangeboden aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat. In de begeleidingsgroep voor de risico-analyse is echter vastgesteld dat aanvullend onderzoek nodig is om een procedure voor het vervoer van gevaarlijke stoffen op te stellen.

Het aanvullende onderzoek zal onder meer duidelijk moeten maken welke voorzieningen in de tunnel noodzakelijk zijn om deze geschikt te maken voor het transport van gevaarlijke stoffen. Met Railned, de organisatie voor capaciteitsmanagement en spoorveiligheid, is afgesproken dat voor het verstrijken van de nieuwe termijn, een procedure voor het vervoer van gevaarlijke stoffen aan de gemeente Rijswijk zal worden voorgelegd.

De geldende interim procedure gaat er vanuit dat er geen planmatig vervoer van gevaarlijke stoffen door Rijswijk zal plaatsvinden. Uitsluitend in geval van incidenten/calamiteiten elders op het spoor is vervoer van gevaarlijke stoffen door Rijswijk mogelijk. De brandweer van Rijswijk wordt van tevoren geï nformeerd over de komst van een trein met gevaarlijke stoffen.