Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht
Persuitnodiging
Rekeningcommissie geeft oordeel over GS-rapportage
Presentatie eindrapport Rekeningcommissie

De Rekeningcommissie heeft haar Eindrapport over de niet ontvangen Europese gelden voor het Plattelandsontwikkelingsbeleid afgerond. Op vrijdag 17 januari a.s. zal de voorzitter van de Rekeningcommissie, de heer drs. M.F.A. van Diessen, het Eindrapport overhandigen aan de voorzitter van Provinciale Staten, Commissaris van de Koningin mr. F.J.M. Houben. Afhankelijk van de duur van de statenvergadering vindt de overhandiging plaats in de koffiepauze of aansluitend op de PS-vergadering.
Na afloop van de vergadering van Provinciale Staten, circa 12.00 uur, is er een presentatie voor de pers over de inhoud van het rapport.

De pers wordt uitgenodigd bij de overhandiging en presentatie van het Eindrapport van de Rekeningcommissie aanwezig te zijn.
Het eindrapport is vrijdag 17 januari a.s. voor leden van de pers onder embargo verkrijgbaar (tot na de officiële overhandiging aan de voorzitter van Provinciale Staten). Vanaf 09.00 uur is het rapport af te halen bij het secretariaat van afdeling Communicatie.

De aanleiding voor het onderzoek betreft het onvoldoende verwerven van Europese subsidies in het kader van de revitalisering landelijk gebied. Het college van Gedeputeerde Staten heeft een rapportage (quickscan) laten maken over de oorzaken die hebben geleid tot het financieel tekort. Met het afronden van het eindrapport heeft de Rekeningcommissie voldaan aan het verzoek van Provinciale Staten om deze rapportage van Gedeputeerde Staten te beoordelen. Aan de hand van nader dossieronderzoek en interviews met betrokken personen heeft de Rekeningcommissie een reconstructie gemaakt van het proces van totstandkoming van de Voorjaarsnota 2000, het financieel-administratieve proces volgend op de Voorjaarsnota, het verwerven van Europese subsidies als zodanig en de organisatie van de bedrijfsvoering. Deze reconstructie is aan de betrokken (oud-)gedeputeerden voorgelegd.
Naast haar oordeel over de GS-rapportage, trekt de Rekeningcommissie in het Eindrapport ook eigen conclusies en doet op basis hiervan aanbevelingen.