Gemeente Capelle a/d IJssel

Recht op een uitkering, recht op controle

Een aantal mensen in Capelle aan den IJssel heeft recht op een (bijstands)uitkering van de gemeente. Daar tegenover staat dat de gemeente moet controleren of deze uitkeringen terecht worden verstrekt. Komt de uitkering bij de juiste persoon terecht en klopt de hoogte van de uitkering? Om de rechtmatigheid van de uitkering te onderzoeken heeft de deelsector Sociale Zaken van de gemeente allerlei gegevens nodig. Bijvoorbeeld over persoonlijke omstandigheden, inkomsten en vermogen. Deze gegevens worden allereerst gecheckt bij de aanvraag om een uitkering. Na toekenning vindt regelmatig heronderzoek plaats. Om de controle van gegevens gemakkelijker te maken, maakt de gemeente met ingang van dit jaar gebruik van Het Inlichtingenbureau. Overigens zijn alle gemeenten in Nederland wettelijk verplicht gegevens uit te wisselen met dit bureau.

Wat is Het Inlichtingenbureau?
Het Inlichtingenbureau is niets meer dan een groot computersysteem dat het mogelijk maakt supersnel en nauwkeurig gegevens te vergelijken tussen sociale diensten en een aantal andere instanties. Deze instanties zijn: het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de Informatie Beheer Groep (IBG), de Belastingdienst en andere gemeenten. In de toekomst zal dit aantal instanties worden uitgebreid.
Het UWV weet onder meer wie een WW- of een WAO-uitkering ontvangt of wie werk in loondienst verricht. De Belastingdienst bezit informatie over rente en vermogen en bij de Informatie Beheer Groep is bekend wie studiefinanciering ontvangt en ingeschreven is bij een instelling voor hoger onderwijs.

Voordelen
Sociale Zaken controleerde al of uitkeringsgerechtigden terecht een uitkering ontvangen. Daarbij werden ook al gegevens uitgewisseld met andere instanties. Nieuw is dat met Het Inlichtingenbureau de controle veel sneller gaat. Fraude komt nu eerder aan het licht, waardoor Sociale Zaken eerder kan reageren. Hierdoor kunnen terugvorderingen en boetes in de meeste gevallen binnen de perken blijven en zullen mensen minder vaak diep in de schulden raken.

Privacy goed beschermd
Bij de controle van de uitkeringen via Het Inlichtingenbureau is de privacy goed beschermd. Het bureau voldoet aan de strenge eisen die de Nederlandse privacywetgeving stelt aan uitwisseling van persoonsgegevens.

Meer informatie
Uitkeringsgerechtigden die een (bijstands)uitkering ontvangen van de gemeente krijgen binnenkort een brief en een folder over Het Inlichtingenbureau toegezonden. De folder is dan ook verkrijgbaar bij het Informatiecentrum en Sociale Zaken. Voor vragen of informatie over deze publicatie kunt u op werkdagen tussen telefonisch contact opnemen met Sociale Zaken via telefoonnummer 010-2848457.