Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

bevolkingsonderzoek

Verlenen vergunning op grond van Wet op bevolkingsonderzoek

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

POG/ZP-2346140

14 januari 2003

Hierbij stuur ik u een afschrift van de vergunning die ik heden aan het bestuur van het VU Medisch Centrum (Afdeling Pathologie) verleende voor het uitvoeren van onderzoek naar de effectiviteit van toevoeging van de Hybrid Capture II hrHPV-test aan het conventionele cytologische bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Verlenen vergunning op grond van Wet op bevolkingsonderzoek 1. Verlenen vergunning op grond van Wet op bevolkingsonderzoek

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aan het bestuur van het VU Medisch Centrum
Afdeling Pathologie
t.a.v. prof.dr. C.J.L.M. Meijer
De Boelelaan 1117
1081 VH Amsterdam

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag POG/ZP-2346109 14 januari 2003 Onderwerp Bijlage(n)
Uw brief Vergunningaanvraag Wet op het 17 juni 2002 bevolkingsonderzoek

Geacht Bestuur,

Op 18 juli 2002 legde ik uw aanvraag, van een vergunning voor het uitvoeren van onder- zoek naar de effectiviteit van toevoeging van de Hybrid Capture II hrHPV-test aan het con- ventionele cytologische bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, voor aan de Gezond- heidsraad.
Op 26 november bracht de Raad mij zijn advies uit. Ik stuurde u dat op 13 december 2002 toe. De Raad beschouwt uw aanbod als een bevolkingsonderzoek dat tevens wetenschappe- lijk onderzoek is, en waarvoor een vergunning vereist is omdat het is gericht op kanker. De Raad meent dat uw aanbod voldoet aan eisen van wetenschappelijke deugdelijkheid. Hij vindt de verhouding tussen nut en risico van uw project gunstig. De Raad meent dat het project voldoet aan de regels van WBO en BBO en doet in §3.2. een suggestie voor verbete- ring van de informatiefolder. Hij meent tenslotte dat het criterium van het belang van de volksgezondheid (artikel 7, tweede lid) vergunningverlening toelaat.

Ik acht deze beoordeling overtuigend. Ik verleen u vergunning tot 1-1-2006 voor het uitvoe- ren van het door u omschreven onderzoek. Ik vertrouw erop dat u bij opzet en uitvoering van dit project de daarop toepasselijke regelgeving correct naleeft en wens u veel succes. Gaarne ontvang ik na afloop van uw onderzoek een samenvatting van de resultaten.

Van dit besluit gaat bericht naar de Voorzitter van de Tweede Kamer, de Voorzitter van de Gezondheidsraad en de Staatscourant.

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Postbus 20350 Bezoekadres: Correspondentie uitsluitend Internetadres: 2500 EJ DEN HAAG Parnassusplein 5 richten aan het postadres www.minvws.nl Telefoon (070) 340 79 11 2511 VX DEN HAAG met vermelding van de Fax (070) 340 78 34 datum en het kenmerk van deze brief.