Gemeente Vlaardingen


15-01-2003

Toekomst Stadsgehoorzaal
Door strengere milieueisen die gelden bij de Stadsgehoorzaal, is vastgesteld dat op veel plaatsen in het gebouw van de Stadsgehoorzaal een asbestsanering noodzakelijk is. Het college van B&W van Vlaardingen wordt daarom bij de Stadsgehoorzaal geconfronteerd met een extra financiële tegenvaller van 2,3 miljoen voor de saneringskosten. Er is overigens uit metingen, uitgevoerd door een specialistisch bedrijf, gebleken dat er geen vezels vrijkomen en dat er derhalve geen risico's voor de gezondheid van publiek en personeel zijn. De laatste meting dateert van 13 januari j.l.

In 2001 werd het budget van de Stadsgehoorzaal structureel verhoogd met circa 225.000,--. Toen ging het college ervan uit dat met het ophogen van het budget het theater weer tien jaar voort kon. De huidige, onverwachte, financiële situatie vraagt om een nieuwe bestuurlijke afweging wat hiervan de consequenties moeten zijn. Zonder deze sanering stagneert de reeds ingezette renovatie (onder andere brandpreventieve maatregelen) van het gebouw. Deze maatregelen, die het gebouw nog veiliger maken dan het nu (nog steeds) is, moeten op termijn wel doorgevoerd worden.

In de Stadsvisie 'Koers op 2020' heeft het gemeentebestuur heel duidelijk gekozen voor instandhouding van het Vlaardingse theater. Het college zal de gemeenteraad in overweging geven om te besluiten de activiteiten van de huidige Stadsgehoorzaal op (redelijke) termijn te beëindigen en het onderzoek vooralsnog te richten op mogelijkheden tot de bouw van een nieuw theater. Hierbij wil het college de jaarlijkse netto exploitatielasten van renovatie en van nieuwbouw vergeleken zien.

Het college verzoekt de raad zich hierover in de eerstkomende raadsvergadering uit te spreken.