Korps: Groningen, plaats: Groningen 15-01-2003
Politie maakt eind aan geweld groep jongeren Elf verdachten aangehouden

Woensdag 15 januari 2003

Met de aanhouding van 11 jongeren in de leeftijd van 14 tot 17 jaar, allen uit Groningen heeft de politie een einde gemaakt van een reeks van geweldsmisdrijven rond het Groenensteinpark in Groningen. De verdachten hebben tegenover de politie verklaard zich in wisselende samenstellingen in de periode augustus tot en met oktober 2002 schuldig te hebben gemaakt aan vernielingen, mishandeling en bedreigingen. De hoofdverdachte, een 14-jarige jongen uit Groningen zit nog vast. De overige 10 verdachten zijn na verhoor heengezonden.

Het Groenensteinpark ligt tussen de Helperzoom, de Helperbrink, de Haydnlaan en Groenendaal in de wijk Helpman in Groningen Zuid. De groep verdachten hield zich regelmatig in en om dit park op. In wisselende samenstelling maakten ze zich daar schuldig aan het uitschelden, intimideren, bedreigen en mishandelen van voorbijgangers. Vaak waren dit ouderen of minder validen of jongeren in dezelfde leeftijdscategorie als de verdachten, soms jonger. De verdachten gooiden met stenen of stokken naar de slachtoffers en benaderden hen agressief. Aan de Helperzoom werd een fietsende voorbijganger uitgescholden. Toen het slachtoffer reageerde op de benadering door groep werd hij omringd door de jongeren, waarbij zijn fiets werd kapotgeslagen en de man werd mishandeld. De man wist zich tijdig uit de voeten te maken.

Ook vernielden de verdachten fietsen van voorbij fietsende kinderen die eerst werden tegen gehouden. Verder stichten ze brandjes in containers, sloegen ze ruiten van een gymzaal aan Groenendaal in en in een videotheek in Groningen Zuid gooiden ze rekken met films om. Aan het Helperplein stalen ze levensmiddelen uit de fietstas van een winkelende vrouw en op bouwterrein in de omgeving startten ze een shovel veroorzaakten daarmee schade aan een auto. In totaal werden 12 zaken opgelost.

Een 14-jarige jongen uit Groningen kan worden beschouwd als hoofdverdachte. Hij had een voortrekkersrol binnen de groep en zette anderen vaak aan tot het uitvoeren van handelingen. Hij was bij nagenoeg alle vergrijpen aanwezig. Toen de jongen eind oktober wegens gedragsproblemen werd geplaatst in een jeugdinrichting namen de overlastmeldingen snel af. De houding en het gedrag van de groep leidde er in de omgeving toe dat met name ouderen niet meer in de omgeving van het Groenesteinpark durfden te komen uit angst voor een confrontatie met leden van de groep.

Op de hoofdverdachte na zijn alle daders na verhoor en het afleggen van verklaringen heengezonden. De 14-jarige hoofdverdachte zit nog vast in de jeugdinrichting. Tegen alle verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Een aantal van hen is aangemeld bij het HALT-bureau.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)