ABVAKABO FNV

Gevangenispersoneel niet klaar voor meermanscellen

Zoetermeer, 15 januari 2003

Hoewel demissionair minister Donner per 1 maart wil beginnen met het plaatsen van meer gedetineerden op één cel, is het personeel daar niet klaar voor. Dat zegt Elise Merlijn, bestuurder van ABVAKABO FNV, in reactie op de mededelingen van Donner hierover. 'Wij proberen afspraken te maken om de veiligheid te garanderen, maar tot nu toe praten wij tegen dovemansoren', aldus Merlijn.

Op 1 maart aanstaande zou een pilot moeten starten, waarbij in zes instellingen meer gedetineerden op één cel worden geplaatst. Het personeel is hier niet op voorbereid, en er worden geen maatregelen genomen om eventuele problemen op te vangen. ABVAKABO FNV stelt eisen aan de pilot, omdat de bond bezorgd is over de veiligheid van gedetineerden en personeel. Merlijn: 'Met het plaatsen van een extra bed ben je er echt niet'.

De bond heeft de minister gewezen op een aantal belangrijke voorwaarden:

- Wanneer de deur van een meermanscel wordt geopend, moet er altijd meer dan één bewaarder aanwezig zijn.

- Bij de intake wordt beoordeeld wie eventueel in aanmerking komt voor meermandetentie. Daarbij geldt dat daar meer personeel beschikbaar moet komen.

- Er wordt uitsluitend gewerkt met gekwalificeerd justitiepersoneel.

- De ruimte waar mensen worden ingesloten, dient aan alle bestaande normen te voldoen.

- Per locatie dient een calamiteitenteam beschikbaar te zijn.
- Er dienen extra trainingen te worden verzorgd voor personeel, waaronder meer onderricht in zelfverdediging.

- Het dagprogramma wordt qua tijd niet aangepast, de huidige normen blijven onverkort gehandhaafd.

ABVAKABO FNV vindt dat er op centraal niveau afspraken over het begrip veiligheid en deze voorwaarden moeten worden gemaakt. De bond wil zo voorkomen dat er in de diverse inrichtingen verschillende randvoorwaarden gelden.
De bond overlegt op 5 februari verder met de minister. 'We hopen dat de minister dan verder komt dan verkiezingsleuzen, en met aandacht voor de veiligheid van iedereen tot afspraken wil komen'.

Meer informatie:
Elise Merlijn landelijk bestuurder (06) 20539228 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

15 jan 03 17:43