Gemeente Kerkrade

15.01.03: Start project "gezondheidsbevordering in buurten"

De gemeente Kerkrade is van plan om dit voorjaar nog te starten met het project "gezondheidsbevordering in buurten". Dit project houdt kortweg in dat er systematisch wordt gewerkt aan het bevorderen en stimuleren van gezond gedrag.

Achtergrond
De gemeente Kerkrade doet in verband met dit project een beroep op de GGD. Elk jaar dient er bij deze instelling een activiteitenpakket (pakket aan zorgvoorzieningen) te worden ingekocht. Bij de vaststelling van het activitei-tenpakket van de GGD voor 2003 heeft de gemeenteraad ook gekozen voor een experiment met het project "gezondheidsbevordering in buurten". De uitvoering hiervan kost bijna 90.000,-. Dit project is speciaal ontwikkeld om op een blijvende manier iets te doen aan de gezondheidsverschillen in buurten. Deze verschillen worden veroorzaakt door sociaal-economische factoren, zoals opleidingsniveau en inkomen. Daardoor blijkt de gezond-heid in sommige buurten minder goed te zijn dan in andere buurten.

Aanpak
In het project van de buurtgerichte aanpak werken bewoners, instellingen en andere betrokken partijen samen aan het thema gezondheid. Hierdoor kan de samenwerking in de wijk beter worden geregeld, het aanbod gerich-ter op elkaar worden afgestemd en beter worden aangesloten op de wensen en behoeften van bewoners. Het effect is dan ook groter, omdat de verschil-lende activiteiten op elkaar aansluiten. De keuze van de activiteiten wordt vastgesteld samen met de bewoners en de instellingen. Voorbeelden van activiteiten zijn het stimuleren van sport, het gezamenlijk bereiden van maaltijden en het stimuleren van gewichtsvermindering bijvoorbeeld door het inzetten van een diëtist(e).

Informatieavond
Op dinsdag 21 januari aanstaande vindt vanaf 19.30 uur in de Rodahal in Kerkrade over het project "gezondheidsbevordering in buurten" een infor-matiebijeenkomst plaats. Die avond zullen afgevaardigden van gemeente en instellingen aanwezig zijn alsmede leden van gemeenteraad en raadscom-missies, de leden van de 3 Kerkraadse wijkplatforms en de Stedelijke Beleidsgroep Wijkaanpak. Daarnaast zijn ook alle burgers van harte uitgeno-digd. Tijdens de bijeenkomst zal er informatie worden gegeven over de inhoud van het project en kunnen buurten zich aanmelden voor deelname. Uiteindelijk zal in één buurt het project worden uitgevoerd.

Het belang van wijkgerichte gezondheidsbevordering is al in februari van 2001 onderstreept met een intentieverklaring tussen de Parkstad Limburg-plus- gemeenten (plus staat voor Vaals en Gulpen-Wittem), alle belangrijke gezondheidsorganisaties en de Minister van VWS. In de Heerlense buurt Molenberg zijn al positieve ervaringen opgedaan met eenzelfde project "wijkgericht werken aan gezondheidsbevordering".