Openbare Bibliotheek Oss

15 januari 2003

Provinciale subsidie voor uitpunt/cultuurpunt toegekend aan bibliotheek Oss

De Bibliotheek Oss heeft een projectsubsidie voor het ontwikkelen van een Uitpunt/Cultuurpunt gekregen van de provincie Noord-Brabant. Een Uitpunt/Cultuurpunt is een specifieke plaats in de bibliotheek waar informatie over kunst, cultuur en recreatie in de regio Maasland actief wordt verzameld en vervolgens mondeling en per e-mail wordt verstrekt aan belangstellenden. Het gaat niet alleen om een activiteitenkalender, maar vooral om achtergrondinformatie en recensies. Het Uitpunt/Cultuurpunt Oss wordt medio 2003 geopend.

Uitpunt/Cultuurpunt
Het Uitpunt/Cultuurpunt maakt mensen gemakkelijk en snel wegwijs in alles wat er op cultureel gebied in de regio Maasland gebeurt. Alle informatie wordt gebundeld op één plek in de vorm van een website en een informatiepunt in de Bibliotheek Oss.
In de toekomst kan men bij het Uitpunt/Cultuurpunt Oss terecht voor informatie en advies over kunst en cultuur, variërend van theatervoorstellingen tot popconcerten en van een excursie langs monumenten tot een cursus Afrikaanse dans. Er zijn folders van culturele instellingen, verenigingen, cursussen en evenementen, achtergrondinformatie over culturele activiteiten, recensies, diverse culturele tijdschriften en scholieren vinden er informatie voor werkstukken.
Verder wordt er een speciale website opgezet met betrekking tot kunst en cultuur in de regio Maasland, die deel uitmaakt van een netwerk van cultuurpunten in Noord-Brabant. Ook zal er nauw worden samengewerkt met het project Uit-in-Brabant, de digitale Uit-agenda die is opgezet door de provincie Noord-Brabant, Omroep Brabant, de Provinciale Bibliotheek Centrale en het Brabants Bureau voor Toerisme. Op termijn zal er een landelijk netwerk van Uitpunten/Cultuurpunten ontstaan.

Kerntaak van bibliotheken
Van oudsher is het verzamelen, ordenen en beschikbaar stellen van informatie een kerntaak van bibliotheken. Bibliotheken beschikken over inhoudelijke kennis en gaan in deze tijd van informatie-overvloed steeds meer werken als spin-in-het-web. Een Uitpunt/Cultuurpunt in de bibliotheek geeft de bijzondere mogelijkheid om het actuele cultuuraanbod in de regio aan te vullen met onafhankelijke achtergrondinformatie. Daarbij wordt niet alleen gebruik gemaakt van databanken en Internet, maar ook van de omvangrijke collectie van de bibliotheek.

Bibliotheekvernieuwing
Bibliotheken moeten steeds meer gaan functioneren als een regionaal netwerk.
Een Uitpunt/Cultuurpunt in de (basis)bibliotheek is één van de vernieuwingen in het kader van de herstructurering bibliotheekwerk en een direct gevolg van het Actieprogramma Cultuurbereik. Dit pakket impulsen is in het leven geroepen door ex-staatssecretaris Rick van de Ploeg om te zoeken naar nieuwe manieren van omgaan met het publiek in de cultuursector.
De toegekende projectsubsidie bestaat uit een bijdrage van 21.940,- gedurende twee jaar. De Bibliotheek Oss investeert in het Uitpunt/Cultuurpunt door middel van inzet van personeel met kennis op het gebied van kunst en cultuur. Naar verwachting zal het Cultuurpunt Oss medio 2003 worden geopend.