Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

P E R S B E R I C H T

Dwingeloo, 10 januari 2003

MINISTER VAN DER HOEVEN OP WERKBEZOEK BIJ ASTRON IN DWINGELOO

Op woensdagmiddag 15 januari aanstaande brengt demissionair Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, mevrouw Van der Hoeven, een bezoek aan ASTRON in Dwingeloo. Zij laat zich overtuigen van het nut en de noodzaak van de meest geavanceerde radiotelescoop ter wereld. Deze telescoop, LOFAR (Low Frequency Array), wordt ontwikkeld door sterrenkundig instituut ASTRON te Dwingeloo en geplaatst in Noord Nederland. LOFAR is de eerste radiotelescoop die met grote gevoeligheid en beeldscherpte bij lage frequenties (10 - 200 MHz) het Heelal zal bestuderen. Naast de wetenschappelijke zal de economische impact in deze regio enorm zijn. Zo kan het antenneontwerp ook voor andere, commerciële, toepassingen ingezet worden en biedt het noodzakelijke breedbandnetwerk tal van mogelijkheden.

Met behulp van geavanceerde radiotelescopen kan straling die duizenden, miljoenen of zelfs miljarden jaren onderweg is, worden waargenomen. Wetenschappers kijken uit naar nieuwe instrumenten waarmee nog verder terug in de tijd gekeken kan worden en waarvoor nog gevoeliger instrumenten moeten worden ontworpen, en waarmee de hele geschiedenis van het Heelal in kaart gebracht kan worden. ASTRON ontwikkelt hiervoor een geheel nieuw concept gebaseerd op de platte-antenne technologie. LOFAR is de eerste concrete realisatie van een telescoop die deze nieuwe technologie toepast. De telescoop strekt zich uit over een gebied van ongeveer 400 kilometer, met het centrum in Drenthe. Naast de wetenschap zal de kennisoverdracht en het meervoudig gebruik van het digitale netwerk tal van nieuwe initiatieven ontplooien.

LOFAR gaat uiteindelijk ongeveer 100 miljoen euro kosten. De voorfinanciering die het samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) in 2001 heeft toegekend liep eind 2002 af. Om de voortgang van het project in 2003 te waarborgen heeft de Provincie Drenthe inmiddels een lening verstrekt van 2.1 miljoen Euro en de moederorganisatie van ASTRON, NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) een lening van 6.9 miljoen Euro. In de loop van 2003 zal meer bekend worden over verdere financiering van het project.


---

Informatie voor de pers: De minister zal om 13:30 arriveren en omstreeks 14:30 weer vertrekken.

Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met: Mark Bentum, 0521 595213 of bentum@astron.nl
of Frederiek Westra van Holthe, 0521 595100 of holthe@astron.nl

Zie ook www.astron.nl en www.lofar.org