COPPENS DIERVOEDING
Eierconsumptie stijgt met 22 eieren per hoofd van de bevolking
Op 15 januari 2003 symposium 'Gezonder met eieren' in het Evoluon te
Eindhoven.
Persbericht
Eierconsumptie stijgt met 22 eieren per hoofd van de bevolking.
'An egg a day is OK!'
Op 15 januari 2003 wordt om 13.00 uur het symposium met als thema
'gezonder met eieren' gehouden. Dit symposium wordt vindt plaats in
het Evoluon Conference Centre te Eindhoven.
Om het 'Eggciting' nieuws over eieren aan u te vertellen, hebben de
organiserende partijen, Clemens eieren uit Bergeijk en Coppens
diervoeding uit Hoogeloon/Helvoirt, enkele vooraanstaande
wetenschappers naar Nederland weten te halen. Het is de bedoeling om
met name de consumenten in Duitsland, België en Nederland te bereiken
met dit goede nieuws.
Op een werkbezoek in Amerika in juni jl. ontmoetten Ad Kemps (Coppens
diervoeding) en Léon Clemens (Clemens eieren) professor Donald J.
McNamara op een internationale meeting van Hy-line
(fokkerijorganisatie van legkippen) in Iowa (USA). Hij maakte zijn
toehoorders duidelijk dat men in de VS erin geslaagd is om de
negatieve verhalen omtrent cholesterol om te buigen in positief nieuws
over de voedingswaarde van eieren. Het resultaat is dat in de
Verenigde Staten in voedingsadviezen een positievere houding m.b.t.
eieren werd aangenomen en dat mede hierdoor de eiconsumptie in de
afgelopen 5 jaar gestegen is met 22 eieren per hoofd van de bevolking
van 236 naar 258 stuks per jaar. Diepgaand wetenschappelijk onderzoek
heeft laten zien dat bij een consumptie van één ei per dag de
verhouding tussen goed en slecht cholesterol niet wijzigt. De
Amerikaanse Heart Association (te vergelijken met onze Nederlandse
hartstichting) heeft nieuwe richtlijnen uitgegeven waarin staat dat
een ei per dag is toegestaan: 'An egg a day is OK!'.
Daarnaast kan met nieuwe inzichten van Amerikaans onderzoek gezegd
worden dat een ei een functional food op zich is; niet alleen vanwege
de aanwezige vitamines en mineralen, maar ook door de aanwezigheid van
belangrijke stoffen als luteïne en choline.
Choline, dat met name in eierdooiers voorkomt, speelt een centrale rol
bij de aanmaak van acetylcholine, wat weer een belangrijke rol speelt
bij het functioneren van het zenuwstelsel. De stof kan helpen om
Alzheimer te voorkomen, zo betogen de wetenschappers. Van belang is de
opname tijdens het embryonaal stadium en direct na de geboorte via de
moedermelk. Voor de mens betekent dit dat vooral voor zwangere vrouwen
en vrouwen die borstvoeding geven eieren belangrijk zijn in relatie
tot de hersenontwikkeling van de baby.
Een ander bestanddeel van het ei, luteïne, voorkomt het verslappen van
de spieren zoals oog- en hartspier. Resultaten van de Amerikaanse
Beaver Dam Eye Study laten zien dat een hogere eiconsumptie gepaard
gaat met een verlaagd risico op een hartaanval. Het risico op een
hartaanval is 60% lager bij een hoge eierconsumptie, vergeleken met de
laagste eierconsumptie.
Bovendien heeft de luteïne in het ei zelfs een preventieve werking
tegen de ontwikkeling van vroege aderverkalking (Los Angelos
Atherosclerosis Study, 2001).
Hiermee heeft het ei de status van het voedingsmiddel met extra
gezondheidseffect bereikt. Een ei kan met recht een uitstekend
voedingsmiddel genoemd worden vanwege de voedingswaarde, de lage
prijs, gemak en bovendien is een ei puur natuur, dé 'functional food
van de natuur zelf'.
Tijdens het symposium zullen inleidingen worden verzorgd door:
Prof. Donald J. McNamara, directeur van het Egg Nutrition Centre in
Washington DC. De titel van zijn inleiding is 'An egg a day is OK!';
Ir. J. Wijnia, manager Belovo NV. Zijn inleiding is getiteld 'Wild
Food for Health';
Prof. Peter F. Surai, verbonden aan het Scottish Agricultural College
met de inleiding 'Eggciting news about eggs'.
Na de inleidingen zal een forumdiscussie worden gehouden met de
inleiders onder voorzitterschap van Dr. Ir. P.C.M. Simons, secretaris
van de World Poultry Science Association. De middag wordt afgesloten
met een informatiemarkt in de koepel van het Evoluon.
De organiserende partijen hebben het bovenstaande programma kunnen realiseren dankzij een goede samenwerking met een aantal sponsoren uit de Benelux en Duitsland. '15 januari 2003 is D-day voor het ei', aldus Léon Clemens en Ad Kemps. 'De fabels en roddels over het eten van eieren in relatie tot gezondheid moeten voor eens en altijd de wereld uit. Dat onderbouwen we door dit aan te tonen met de resultaten van wetenschappelijk onderzoek', aldus de beide organisatoren.
Tenslotte enkele wereldwijde eifeiten:
Er zijn circa 4,89 miljard leghennen op de wereld;
Ruim 800 miljoen daarvan leven in China, 275 miljoen in de VS, 290
miljoen in de EU, 134 miljoen in India en 115 miljoen in Mexico;
Nederland huisvest ongeveer 30 miljoen leghennen. Deze leghennen
leggen tezamen jaarlijks bijna 10 miljard consumptie-eieren;
China is de grootste eiproducent ter wereld;
Nederland is 's werelds grootste ei-exporteur;
Duitsland is de grootste importeur van eieren;
De jaarlijkse eierconsumptie per hoofd van de bevolking verschilt per
land: in Mexico is dat 321, in de VS 258 en in India 37; Nederland zit
in de middenmoot met 181 eieren per persoon per jaar (in 2001);
Van de eieren die in Nederland worden gekocht is 50% afkomstig uit
reguliere huisvesting en 50% uit de alternatieve systemen (vooral
scharrelhuisvesting);
De kleur van de eierschaal hangt af van het ras van de hen; wereldwijd
is de verdeling bruin-wit 50/50.
(bron: PVE)