Gemeente Ede

Gelderse Steden roepen provincie op Stedenbeleid voort te zetten

Op 15 januari 2003 om 9.30 uur bieden de acht Gelderse steden die meedoen aan het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid een memorandum aan aan de fractievoorzitters van de politieke partijen in Provinciale Staten. In dit memorandum pleiten zij voor voortzetting van het GSO.

Gelderland is een krachtige provincie die staat voor een gezonde balans tussen ecologie, economie en sociale vitaliteit. Dat kan niet zonder vitale Gelderse steden. Zij vervullen immers een belangrijke motorfunctie voor de economische ontwikkeling van Gelderland. En ook in sociaal-cultureel opzicht zijn zij de knooppunten van het maatschappelijk verkeer in de provincie. De steden werken hard aan versterking van de functie die ze hebben voor alle bewoners van Gelderland. Sinds de introductie van het Gelders stedenbeleid in 1999 doen zij dat samen met de provincie Gelderland. Dit ambitieuze Gelders stedenbeleid wordt landelijk als schoolvoorbeeld gezien van samenwerking tussen de provincie en de steden.

Desondanks staat nog niet vast dat de steden ook in de volgende statenperiode kunnen rekenen op de steun van de provincie. En die steun is, mede gezien de verslechtering van het economische klimaat, hard nodig. In een Memorandum roepen de Gelderse steden die deel uitmaken van het stedenbeleid (Apeldoorn, Arnhem, Doetinchem, Ede, Harderwijk, Nijmegen, Tiel en Zutphen) de provincie daarom op ook in de komende Statenperiode het Gelders stedenbeleid voort te zetten.

In het Memorandum lichten de steden de accenten voor de komende periode toe. Zo spannen de steden zich, vanuit de gedachte van goed nabuurschap, in voor het versterken van de regionale component van stedelijke vernieuwing. Investeringen in de regionale functie van steden komen de provincie als geheel ten goede.

Daarnaast krijgt de jeugd continue aandacht van de steden en dan vooral die jeugd die door allerlei oorzaken tussen wal en schip dreigt te raken.

Een ander belangrijke opgave voor de steden zijn de ingrijpende herstructureringsopgaven in de wijken. De steden kiezen er nadrukkelijk voor deze opgaven niet alleen te beperken tot ingrepen in de bebouwde omgeving, maar juist te combineren met maatregelen die de sociale samenhang in deze wijken bevorderen.

En dan natuurlijk de economische vitaliteit en veerkracht van de steden. Dat blijft voor de steden een topprioriteit. Juist ook in tijden als het economisch minder voorspoedig gaat, zoals nu, spannen de steden zich in, samen met het bedrijfsleven, de bestaande werkgelegenheid te behouden, nieuwe werkgelegenheid aan te boren, bedoeld voor haar inwoners en natuurlijk die van onze buurgemeenten.

Voor deze en nog meer opgaven hebben de steden de provincie hard nodig. Niet alleen om de forse investeringskosten mede te dragen, maar ook in het beleidsmatig en organisatorisch ondersteunen en meewerken aan projecten die in de steden worden uitgevoerd of op de rol staan om te worden uitgevoerd.

Met een ludieke manier van aanbieden willen de steden de kernboodschap van het Memorandum overbrengen: door samen te werken aan krachtige steden, werken we samen aan een vitale provincie!