MILIEU CENTRAAL

Consument zoekt praktische milieu-informatie

In het huidige maatschappelijke debat is milieu geen groot thema, maar desondanks tonen consumenten hun belangstelling voor praktische milieu-informatie. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Milieu Centraal, de landelijke organisatie die consumenten informeert over milieuaspecten van producten en diensten. In 2002 heeft de website van Milieu Centraal 270.000 bezoeken gehad. De Informatielijn van Milieu Centraal kreeg ruim 53.000 telefoontjes te beantwoorden.

Het is een misverstand te denken dat milieu voor mensen onbelangrijk is geworden, aldus Puk van Meegeren, woordvoerder van Milieu Centraal. Na alle grote verhalen over de ernst van milieuproblemen is een grote groep mensen juist geĂŻnteresseerd in hoe ze op een praktische manier iets voor het milieu kunnen doen. Kijk naar het succes van de introductie van groene stroom. Maar liefst 1,3 miljoen huishouden zijn daartoe in korte tijd overgegaan. Als consumenten kunnen kiezen tussen in prijs en kwaliteit vergelijkbare producten of diensten, dan hebben bij veel consumenten de groene alternatieven de voorkeur.

Veelgevraagd
Milieu Centraal biedt mensen de mogelijkheid om zich te informeren over hoe ze bij hun activiteiten rekening kunnen houden met het milieu. Op de website komen ruim 130 onderwerpen aan bod. Populaire onderwerpen zijn dubbel glas, de aanschaf van een houtkachel, het kopen van een auto, dakisolatie en keuze tussen houtsoorten. De telefonische vragen aan de Milieu Centraal Informatielijn gaan grotendeels over de Energiepremieregeling, een regeling van de overheid waarmee mensen een premie kunnen krijgen bij de aanschaf van energiezuinige apparaten en energiebesparende maatregelen.

Nieuwe regeling
Met name in het vierde kwartaal kreeg de Informatielijn veel vragen over de Energiepremieregeling. Het aantal vragen steeg met 65 procent ten opzichte van de eerste drie kwartalen. Dit had te maken met de nieuwe Regeling Energiepremie 2003, waarbij de lijst van apparaten en maatregelen die in aanmerking komen voor premie is ingekort en aangescherpt. Eind 2002 konden niet alle bestelde apparaten of maatregelen op tijd geleverd of gerealiseerd worden. Daarom is besloten om een overgangsregeling in te stellen. Apparaten en voorzieningen die gekocht zijn in 2002, maar geleverd worden in het eerste kwartaal van dit jaar, komen toch in aanmerking voor de premie van 2002.

Einde persbericht