Bartiméus


Persbericht

Bewust bouwen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Integratie van mensen met een handicap in de maatschappij is het uitgangspunt van de gezondheidszorg. Maar hoe pas je een bestaand rijtjeshuis aan aan vier bewoners die zowel een visuele als een verstandelijke beperking hebben? En waar moet je rekening mee houden bij nieuwbouw van een dagcentrum voor deze doelgroep? Bartiméus, organisatie voor mensen die slechtziend of blind zijn, heeft over dit onderwerp het boek Bewust Bouwen uitgegeven met adviezen voor beleidsmakers, begeleiders, ouders en cliëntvertegenwoordigers. Het supplement bij Bewust Bouwen bevat richtlijnen voor bouwkundigen en architecten.

Een toegankelijke omgeving
Mensen met een visuele en verstandelijke beperking moeten de omgeving leren kennen en herkennen met behulp van het weinige zicht dat ze nog hebben, en met behulp van tast en gehoor. 'Waar ben ik nu en hoe kom ik naar de keuken?'. Mensen die alléén blind of slechtziend zijn, werken veel met hun geheugen en denkvermogen bij het leren kennen van een ruimte of een route. Maar hoe ernstiger de verstandelijke beperking, hoe minder compensatiemogelijkheden er zijn. Door zorgvuldige bouw, afwerking en inrichting kan een ruimte of gebouw toegankelijker en begrijpelijker worden. Zo kan de doelgroep zich toch zo zelfstandig mogelijk bewegen en tot activiteiten komen

Onderbelichte doelgroep bij bouwen
In Nederland zijn zo'n 120.000 mensen met een verstandelijke beperking. Naar schatting heeft 30% van hen daarbij een visuele beperking. Zij hebben baat bij een aangepaste leefomgeving. Deze doelgroep blijft tot op heden vaak onderbelicht bij het ontwerp, bouwen of verbouwen van gebouwen. De aanbevelingen zijn bruikbaar bij de bouw of aanpassing van woon- en werkruimten voor mensen met alleen een visuele of alleen een verstandelijke beperking en ouderen.

Gebruik licht, geluid en tast
Goede toepassing van licht, contrast, tactiele informatie, geluid en de indeling van het gebouw maken de omgeving toegankelijker. Bewust Bouwen besteedt aan elk van deze aspecten aandacht. Elk aspect wordt op drie manieren belicht. Eerst geven de auteurs een korte uitleg over het betreffende aspect. Daarna volgen de problemen waarmee de doelgroep geconfronteerd wordt. Vervolgens staan in het boek aanbevelingen voor de bouw, afwerking en inrichting. Elk hoofdstuk sluit af met enkele tips. Het boek bevat veel kleurenfoto's met verkeerde en goede toepassingen, een schematisch overzicht van de belangrijkste aanbevelingen, een adreslijst, geraadpleegde literatuur en een trefwoordenregister.

Bewust Bouwen is tot stand gekomen aan de hand van literatuurstudie en interviews met cliënten, begeleiders en deskundigen. De auteurs zijn werkzaam bij Bartiméus.
Het supplement is geschreven door deskundigen van de TU Delft, afdeling Bouwfysica. Zij nuanceren de eisen van het Bouwbesluit en geven praktische aanwijzingen voor de bouw, afwerking en inrichting van gebouwen.

Motorische problematiek valt buiten het bestek van dit boek. Hierover zijn andere publicaties verkrijgbaar: Betere werkruimte (Remijn en v.d. Wildenberg 1998/2000) en Buitengewoon Wonen (Drenth en Singelenberg 2001).

Aanbevelingen uit Bewust Bouwen
Om een gebouw geschikt te maken voor mensen met een visuele en/of verstandelijke handicap, is aandacht voor hun mogelijkheden voldoende. Bij het ontwerpen van het gebouw, het inrichten of verbouwen ervan, zijn de aanbevelingen uit het boek eenvoudig toe te passen. Enkele aanbevelingen uit Bewust Bouwen:

Licht
Het licht binnen een ruimte verandert constant onder invloed van zon en wolken. Dit kan verwarrend zijn voor iemand met een visuele en verstandelijke beperking en kan ertoe leiden dat hij zich niet meer wil verplaatsen. Daglicht op de noordzijde is het meest gunstig. Alle andere ramen moeten goede zonwering hebben.
Glas tot op de vloer en deuren van glas zijn verwarrend voor de doelgroep. Als het niet anders kan, moet het glas voldoende gemarkeerd worden.
Een vide zorgt voor een ongunstige lichtval en werkt negatief op de akoestiek.

Contrast
Gebruik geen heel donkere kleuren. Slechtziende mensen ervaren dat als een 'gat' in de vloer of in de muur. Contrasten moeten alleen functionele en belangrijke zaken accentueren. Onbelangrijke zaken hebben juist géén contrast.
Een gekleurde lichtschakelaar op de muur maakt deze makkelijker vindbaar.
Markeer de eerste en laatste tree van een trap.

Tactiele informatie
De doelgroep gebruikt handen en voeten vaak om te tasten, zelden een taststok. Gebruik tactiele contrasten om herkenning te bevorderen. Bijvoorbeeld vloerbedekking in de woonkamer en zeil in de keuken. Voldoende bergruimte voorkomt obstakels op de looproute. Besteed aandacht aan de plaats of afscherming van gevaarlijke objecten zoals kapstokken en radiatoren.
Zorg dat er geen muurtjes of zuilen op onlogische plaatsen in het gebouw komen.
Voorkom niveauverschillen en drempels. Deuren draaien bij voorkeur de ruimte in tegen een muur aan, want openstaande deuren zijn gevaarlijke obstakels.

Geluid
Het is van belang dat mensen met een visuele en verstandelijke beperking de geluiden die belangrijk zijn, goed horen. Daarom is goede geluidsisolatie een voorwaarde. Zorg dat er geen verschillende activiteiten in één ruimte gedaan worden; gebruik zoveel mogelijk scheidingswanden.

De indeling van een gebouw
Hanteer een eenvoudige plattegrond, logische plaatsing van ruimten ten opzichte van elkaar en rechte, korte looproutes. Men moet door de ruimte kunnen lopen zonder zich te stoten aan meubilair. Ruimten zullen daarom over het algemeen groter zijn dan standaard.

Bestelinformatie
Titel: Bewust Bouwen + supplement
ISBN: 90 71534 43 X, Uitgever: Bartiméus, 2002
Prijs: 30 euro, excl. 2 euro verzendkosten
Auteurs: Marij van den Wildenberg, Marjo van Welbergen, Chrétienne van der Burg
Auteurs supplement: Lau Nijs, Aart Schuur, Rien van der Voorden Aantal pagina's: 80 ( exclusief het supplement dat 31 pagina's telt) Besteladres: Bartiméus, t.a.v. Monique Voorburg, postbus 340, 3940 AH Doorn, tel. 0343-526844, fax 0345-513996, e-mail: m.voorburg@bartimeus.nl, via www.bartimeus.nl/publicaties of via de boekhandel.