KNMG

De Geus wil hbo-opleiding voor artsen

Demissionair minister De Geus wil een hoger beroepsopleiding geneeskunde starten. Hij zegt dit in een interview met het weekblad Nieuwe Revu. Tot nu toe komen artsen van de universiteit.

De Geus, die naast het ministerie van Sociale Zaken sinds het vertrek van Eduard Bomhoff ook het ministerie van Volksgezondheid leidt, wil voor de hbo-opleiding op zo kort mogelijke termijn honderd miljoen euro uittrekken. Hij rechtvaardigt deze kosten als een van de meest efficiënte en noodzakelijke investeringen in de zorg.

Doel is het grote dreigende tekort aan artsen weg te werken. Afgestudeerde hbo-artsen kunnen aan de slag als assistent in een ziekenhuis, een bedrijfs-polikliniek of een huisartsenpraktijk, maar zonder eindverantwoordelijkheid. De opleiding moet drie tot vier jaar duren. "Het zou mooi zijn als de eerste hbo-artsen aan het eind van de komende kabinetsperiode aan de slag kunnen," aldus de bewindsman.

Met hbo-artsen kan volgens de bewindsman ook het gat tussen specialisten en verpleegkundigen in ziekenhuizen worden gedicht.

klik hier om het geluidsfragment te beluisteren Voorzitter Hagenouw van de artsenfederatie KNMG over het plan van De Geus