Provincie Zuid-Holland

Persbericht

15-1-2003
Norder: Collectief Vraagafhankelijk Vervoer binnenkort in heel het Groene Hart
Na Rijnstreek ook CVV in Midden Holland en Alblasserwaard Vijfheerenlanden

Als het aan de provincie ligt rijdt nog deze zomer rijdt er Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV) in heel het Groene Hart. CVV is een vorm van openbaar vervoer op maat en op afroep dat in principe 24 uur per dag beschikbaar is tegen het gangbare openbaar vervoertarief. Daarmee beschikken ook de dunbevolkte gebieden in Zuid-Holland, waar in de afgelopen jaren fors op het busvervoer is bezuinigd, over een vorm van openbaar vervoer die voor iedereen, ook voor gehandicapten, toegankelijk en bovendien veilig is

Al in maart, respectievelijk april 2002 hebben Gedeputeerde Staten ingestemd met de opzet van een CVV systeem in de Alblasserwaard/Vijfheerenland en de regio Midden Holland. In de Rijnstreek bestaat deze vorm van openbaar vervoer al langer. Er heeft echter lange tijd onzekerheid bestaan over de financiering omdat niet duidelijk was hoe hoog de rijksbezuinigingen op openbaar vervoer zouden uitpakken. Die duidelijkheid is er inmiddels wel heeft gedeputeerde Marnix Norder (PvdA, verkeer en vervoer) in een brief aan de betrokken portefeuillehouders laten weten. Onder sterke druk van decentrale overheden zijn de door het demissionaire kabinet aangekondigde forse bezuinigingen op openbaar vervoer door de Tweede Kamer aanzienlijk teruggedraaid.
Door dit gedeeltelijke succes is financiële ruimte ontstaan voor de opzet van een CVV-systeem.

Norder benadrukt in zijn brief dat witte vlekken in het vervoersgebied voor het provinciebestuur niet acceptabel zijn en wil nog dit voorjaar, in de verwachting dat alle deelnemende gemeenten in de regio's meedoen, tot gunning overgaan.

Comfortabel en veilig

Wie van het CVV gebruik wil maken moet een uur van tevoren een telefonische aanvraag te doen. Men wordt van huis afgehaald en vervoerd naar bushalte van een reguliere busdienst. Het wachten op de bus blijft beperkt tot maximaal vijf minuten en het aantal overstapbewegingen wordt minder.
Aan het einde van de terugreis per bus wordt men vervolgens weer binnen vijf minuten van de bushalte naar huis gereden. De korte wachttijden bij de bushalte en het in- en uitstappen bij de eigen voordeur maken het CVV niet alleen comfortabel maar ook sociaal veilig.
Het CVV systeem draagt er bovendien in belangrijke mate aan bij dat iedereen mobiel kan blijven en dat kan worden voorkomen dat men vanwege het gebrek aan openbaar vervoer, in een maatschappelijk isolement dreigt te raken.

Tegen de druk van de rijksbezuinigingen in is Zuid-Holland er in geslaagd om in de dunbevolkte gebieden van de provincie, waar de afgelopen jaren veel buslijnen zijn wegbezuinigd, een dekkend openbaar vervoerssysteem op te zetten. Volgens Norder: "een prestatie om trots op te zijn. Ondanks de vele bezuinigingen van het demissionaire kabinet is Zuid-Holland er in geslaagd om een dekkend openbaar vervoer systeem tot stand te brengen."