Politie Twente


Woensdag 15 januari 2003




Drugslijn Curaçao - Nederland opgerold

Met de aanhouding van in totaal 15 verdachten resp. in Enschede, Leiden, Schiphol en Curaçao is een drugslijn van Curaçao naar Nederland opgerold. De aangehouden verdachten betreffen zowel de hoofdverdachten, de vervoerders als de koeriers ( enkele van de verdachten hebben een familierelatie). Door deze groep is in de periode 2001 tot november 2002 tientallen kilo's cocaïne gesmokkeld van Curaçao naar Nederland. Het transport vond plaats door middel van de bolletjesslikkers en via de handbagage. Drie van de verdachten zijn aangehouden op Schiphol. Van de verdachten zitten er nog steeds negen in hechtenis.

Gelijk met het onderzoek in Twente is ook vanuit Leiden een onderzoek gestart naar de activiteiten in de omgeving van Leiden. Ook dit onderzoek zit in een afrondende fase.

In mei 2002 startte de politie Twente met een team van 8 rechercheurs het onderzoek naar de mogelijke drugssmokkel in Enschede Noord. Uit onderzoek werd duidelijk dat vanuit een woning in Enschede Noord veelvuldig drugsdeals plaatsvonden. Een 26 jarige Enschedeer en diens 20 jarige vriendin hadden een netwerk opgezet, waarbij twee minderjarige Enschedeërs (17 en 16 jaar) als dealers dienst deden in Enschede. Zij brachten met hun bromscooters de cocaïne naar de diverse lokale dealers. Ook werd het materiaal opgehaald vanaf de woning of een afgesproken plaats. Een broer (19 jaar) van de Enschedese hoofdverdachte was verantwoordelijk voor de afzet in de omgeving van Leiden. Vanuit Curaçao werd de handel opgezet door een 28 jarige man. Hij maakte gebruik van een groot aantal koeriers, die per keer tussen de 400 en 1300 gram cocaïne vervoerden naar Nederland. De bolletjes werden vervolgens o.a. in Enschede uitgepoept en verhandeld. Vier koeriers zijn tijdens het onderzoek aangehouden op Schiphol. In december zijn de verdachten in Enschede en Leiden aangehouden, waaronder de hoofdverdachte uit Enschede. Ook zijn in Enschede de lokale (5) dealers aangehouden. Zij variëren in leeftijd tussen de 29 en 35 jaar. Bij de koeriers werd eveneens gebruik gemaakt van een minderjarige vrouw (17) uit Leeuwarden. De andere koeriers (3) variëren in leeftijd van 19 tot 29 jaar.

Op woensdag 7 januari 2003 is de hoofdverdachte in Curaçao aangehouden alsmede zijn vriendin. Zij zijn voor nader verhoor overgebracht naar Nederland en worden vandaag voorgeleid.

Op deze wijze zijn door de verdachten tientallen kilo's onversneden cocaïne naar Nederland gesmokkeld. De waarde van één kilo cocaïne bedraagt ca. 27.000 Euro.

Aan het onderzoek werd o.a. meegewerkt door de douane en Koninklijke Marechaussee van Schiphol, de politie Hollands Midden en de politie in Curaçao, die ook zorg droeg voor de aanhouding van de man en vriendin op Curaçao.

Het onderzoek verkeert in een afrondende fase. De verdachten zullen zich waarschijnlijk in april van dit jaar voor de rechter moeten verantwoorden.


Meer informatie?
Bel Harrie Holslag, persvoorlichting politie Twente,
Tel. 053-4555637