Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

Persbericht

SAMS biedt Haarlems college ongevraagd advies 'Adviesfunctie voor allochtone ouderen in Haarlem'

Deze week heeft de Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad Haarlem (SAMS) aan het gemeentebestuur van Haarlem een ongevraagd advies aangeboden over de adviesfunctie voor allochtone ouderen. De aanleiding om met dit ongevraagde advies te komen is dat bij de SAMS signalen uit het veld binnenkomen waaruit kan worden opgemaakt dat de sterk groeiende populatie allochtone ouderen in Haarlem onvoldoende mate gebruik kan maken van het advies- en hulpverleningsaanbod voor ouderen in de stad. De SAMS adviseert het Haarlemse gemeentebestuur om de ouderenadviesfunctie in Haarlem uit te breiden met speciale op de problematiek van Turkse en Marokkaanse ouderen gerichte maatschappelijke dienstverlening (een Turkse en Marokkaanse ouderenadviseur). Deze uitbreiding dient geïntegreerd te worden in de bestaande ouderenadviesfunctie van Stichting Haarlem Werkt (SHW) in loket Schalkwijk. De SAMS heeft dit verwoord in het advies 'Adviesfunctie voor allochtone ouderen in Haarlem'.

Huidige ouderenadviesfunctie
In Haarlem wonen meer dan 5.000 oudere allochtonen. Onderzoek wijst uit dat hun aantal de komende jaren flink zal toenemen. In het bijzonder zal de populatie Turkse en Marokkaanse ouderen groeien en daarmee neemt ook hun beroep op de hulpverlening toe. Ongeveer een derde van de Marokkaanse en Turkse ouderen woont in de Haarlemse wijk Schalkwijk. De problematiek van allochtone ouderen en hun gezinnen laat zich omschrijven als complex. Vaak is er sprake van een cumulatief optreden van psycho-sociale problemen, relatie- en gezinsproblemen, analfabetisme, huisvestingsproblemen, financiële problemen en cultuur- en aanpassingsproblemen. De problematiek van Turkse en Marokkaanse ouderen is urgenter en complexer dan de problematiek van andere groepen allochtone ouderen. Het bieden van hulp bij de oplossing van deze problemen is typisch een taak van de maatschappelijke dienstverlening. De maatschappelijke dienstverlening voor ouderen in Haarlem wordt uitgeoefend door de ouderenadviesfunctie van SHW. Verdeeld over twee locaties (Schalkwijk en Haarlem Noord) verlenen zes ouderenadviseurs diensten voor alle ouderen in Haarlem.

Advies SAMS
De SAMS adviseert het gemeentebestuur om de bestaande ouderenadviesfunctie in Haarlem uit te breiden met speciale op de problematiek van Turkse en Marokkaanse ouderen gerichte dienstverlening (een Turkse en Marokkaanse ouderenadviseur) en deze te integreren in de bestaande ouderenadviesfunctie van Stichting Haarlem werkt in loket Schalkwijk. Voor geïnteresseerden is het advies op te vragen bij het secretariaat van de SAMS 023 - 511 5515.

De Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad is een onafhankelijke adviescommissie met als taak het Haarlemse gemeentebestuur gevraagd en ongevraagd advies te geven over het integratiebeleid. Dit integratiebeleid, beter bekend als 'Allemaal Haarlemmers', richt zich op 'samen werken, samen wonen en samen leven' en het vormgeven van Haarlem als multiculturele stad. De SAMS heeft vijftien leden, autochtone en allochtone inwoners van Haarlem. Meer informatie over de SAMS is te vinden op www.haarlem.nl of mail naar sams@haarlem.nl.



Haarlem, 15 januari 2003

Noot aan de redactie

Voor nadere informatie:

Agnes Haan, voorzitter 06 - 14318286, agneshaan@planet.nl Herman Lock, secretaris 023 - 5115515, sams@haarlem.nl