NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS Persbericht Beperking hypotheekrenteaftrek is doodsteek voor woningmarkt

De voorstellen van de linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks om de hypotheekrenteaftrek te beperken, is de doodsteek voor de woningmarkt. Ook schieten starters op de woningmarkt, voor wie deze voorstellen zouden zijn bedoeld, er per definitie niets mee op. Immers, beperking van de hypotheekrente betekent dat iedereen blijft wonen waar die woont. Met als direct gevolg, dat de doorstroming stagneert en er dus helemaal geen goedkopere woningen meer beschikbaar komen. De voorstellen komen voort uit ambities en idealen, maar missen elke vorm van realiteit. Tevens blijkt hieruit dat de drie linkse partijen nauwelijks weten hoe de woningmarkt in de praktijk werkt.

In een open brief aan de fractievoorzitters van de politieke partijen schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers vandaag, dat de bouwproductie als een dominospel zal omvallen wanneer de voorstellen voor beperking van de renteaftrek worden uitgevoerd."Het is verbazingwekkend om te zien dat onder meer CDA, VVD en LPF de kiezers hiervoor nauwelijks waarschuwen. In de verkiezingskoorts gaat de aandacht meer uit naar veiligheid, normen en waarden en hoofddoekjes en blijft een onderwerp als hypotheekrenteaftrek wat grote delen van de bevolking daadwerkelijk raakt onderbelicht", aldus NVB-voorzitter Henk van Harssel in zijn open brief aan de politieke leiders.

Volgens NVB zijn de voorstellen van de drie linkse partijen ook weinig doordacht."De grote vergissing die de PvdA, SP en GroenLinks maken, is dat ze denken dat er te weinig starterswoningen in Nederland zijn. Maar het probleem is niet dat er te weinig starterswoningen in Nederland zijn, cijfermatig gezien zijn er zelfs te veel, maar ze komen niet beschikbaar omdat de doorstroming gebrekkig functioneert. Daarom zijn alle maatregelen die de doorstroming nóg verder 'uit het lood brengen' gedoemd te mislukken."

Ook zien de drie partijen over het hoofd dat kopers van koopwoningen steevast meebetalen aan het kunstmatig laag houden van de kosten van een sociale huurwoning. Dit fenomeen heet verschrijven en kan soms tienduizenden euro's per woning bedragen. Tot voor kort gaven deze verschrijvingen weinig problemen omdat de nieuwbouw koopsector sterk genoeg was om een deel van de kosten van de sociale woningbouw op te vangen. Maar inmiddels is het tij gekeerd. De afzet in de duurdere woningmarkt loopt al iets terug waardoor de sociale woningbouw onder druk is komen te staan. Met de voorstellen van PvdA, SP en Groenlinks brengen deze partijen de sociale woningbouw in nog grotere problemen. "Alleen met buitensporig hoge subsidies is de sociale sector overeind te houden. Maar is dat geld beschikbaar? Zo niet, dan betekent het onherroepelijk een forse stijging van de huren. Is dit wat past bij het sociale gezicht van PvdA, SP en GroenLinks?", zo vraagt Van Harssel zich in zijn brief af.

De voorstellen zorgen volgens NVB verder voor een toenemende werkeloosheid in de bouw maar tast ook het beeld van een betrouwbare overheid nog verder aan. Immers, nog niet zolang geleden was de beperking van de hypotheekrenteaftrek ook voor de PvdA nog onbespreekbaar."Voor een woningmarkt die bestaat bij de gratie van vertrouwen is een betrouwbare overheid onmisbaar. Zodra dat gevoel van vertrouwen ontbreekt, slaat de stemming onder potentiële huizenkopers snel om. Vooral in economisch onzekere tijden kan dit de doodsteek voor de woningmarkt betekenen."


---

Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, Drs. N. Rietdijk,
telefoon 070-386 02 04


---