Gemeente Alkmaar


Aanpassing Toneeltoren Theater De Vest aan
eisen Arbeidsomstandighedenwet

Alkmaar, 15 januari 2003

Met ingang van 1 januari 2004 dienen alle theaterzalen in Nederland, waarin een zogenaamde trekkenwand wordt gebruikt, te voldoen aan de normen van de uit de Arbeidsomstandighedenwet voortvloeiende beleidsregel 5.2-1. Op dit moment voldoet Theater De Vest niet aan deze regel. Om wel aan die norm te voldoen is een ingrijpende verbouwing van het toneelhuis van de Grote Zaal noodzakelijk. De verbouwing van de toneeltoren vindt in de zomer van 2004 plaats. De kosten voor de voorbereidingen en uitvoeringen van deze verbouwing worden op ¤ 3.457.700,- (excl. BTW) geschat.

Arbeidsomstandighedenwet
In de geheel herziene ARBO-wet van 1998 zijn de voorwaarden met betrekking tot de fysieke belastbaarheid van de werknemers beschreven in de beleidsregel 5.2-1. De normering betreffende de mechanisering van trekkenwanden in theaters is als onderdeel van deze ARBO-beleidsregel op 2 december 1998 door de commissie Veiligheid, Gezondheid en Welzijn in het Theater (VGWT) definitief aangenomen en door de Arbeidsinspectie bekend gemaakt.

Verbouwing
Nadat in het jaar 2000 het voorhuis en de Hooge Huys Zaal van Theater de Vest ingrijpend zijn verbouwd, is in januari 2002 een start gemaakt met de voorbereiding van het project "renovatie toneeltoren en automatiseren trekkenwand". Na de verbouwing dient de functionaliteit van de toneeltoren behouden te blijven. Voorstellingen die dus nu in Theater De Vest gehouden worden dienen ook na de verbouwing in Alkmaar plaats te vinden.

Zomer 2004 en 750 jaar Alkmaar
In de zomer 2004 vindt de verbouwing plaats. Dit is echter ook het jaar dat Alkmaar 750 jaar stadsrechten heeft en dat gaat vieren. De verbouwing van de Toneeltoren levert geen beperkingen op ten aanzien van het verdere gebruik van het gebouw. De Hooge Huys Zaal, de foyers, de vergaderzalen en de BP-zaal blijven inzetbaar voor alle activiteiten die met betrekking tot de festiviteiten in het theater staan gepland. Alleen de Grote Zaal van Theater De Vest zal tijdens de zomermaanden buiten gebruik zijn en daarom tijdelijk niet in de programmering kunnen worden opgenomen. Het feest van 750 jaar Alkmaar stadsrechten hoeft dus niet te lijden onder de verbouwing van de toneeltoren.