Gemeente Alkmaar


Ruim 1,5 miljoen euro voor opknapbeurt Karpertongarage

Alkmaar, 15 januari 2003

Het college van B&W vraagt de gemeenteraad om ¤ 1.594.100,- euro aan krediet beschikbaar te stellen voor de renovatie van parkeergarage de Kaperton aan de Dijk. Na 18 jaar is de meest gebruikte garage, die plaats biedt aan 435 auto's, aan een opknapbeurt toe. Zo worden de vloeren opnieuw behandeld en beschilderd, de elektrische installaties worden aangepast, de verlichting wordt verbeterd en krijgt het volledige interieur nieuw schilderwerk. Nog dit jaar wordt gestart met de werkzaamheden. Momenteel staat de Karperton in de steigers om de buitengevels van de garage te reinigen en te impregneren met een vochtwerende coating.

Al een aantal jaren staat de Karperton op de nominatie om te worden gerenoveerd. Voor omwonenden, gebruikers van de garage maar ook voor het gemeentebestuur is de uitstraling van de garage een doorn in het oog. Want het gaat niet alleen om het technisch verbeteren van de garage, maar ook om het investeren in het veiligheidsgevoel van mensen die hun auto er parkeren.

Veiligheidsgevoel
De meest in het oogspringende verandering in de garage zal de verlichting zijn en het schilderwerk van de vloeren, kolommen, wanden en trappenhuizen. Zo komt er voor de verlichting een verlichtingsplan. Hierin worden onder meer de helderheid van de verlichting en de verlichtingsplekken vastgelegd. Het toekomstige schilderwerk bestaat uit heldere en frisse kleuren voorzien van afbeeldingen die associëren met kaas en de stad Alkmaar. Speciaal hiervoor zijn door een kunstenaar verschillende ontwerpen gemaakt. Belangrijk uitgangspunt voor het verlichtingsplan en de keuze van het schilderwerk is dat deze moeten bijdragen aan de sociale veiligheid. Gebruikers van de garage moeten zich er prettig voelen.

Digitale camera's
Op dit moment wordt vanuit de meldkamer in de Karperton via een analoog camerasysteem toezicht gehouden op de gemeentelijke parkeergarages. Zo hangen camera's bij de in- en uitgangen en bij de kassa's. Over het gebruik van de videobeelden zijn, rekening houdend met de privacy regelgeving, afspraken gemaakt over gebruik van de videobeelden door de politie. Bijvoorbeeld als het gaat om het identificaties. Het huidige analoge systeem is verouderd en onvoldoende bruikbaar. Daarom wordt het systeem vervangen door digitale camera's. Beelden hiervan kunnen hierdoor sneller geraadpleegd worden.

Overlast door werkzaamheden
Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden kan de garage geheel of gedeeltelijk buiten gebruik worden genomen. Vergunninghouders krijgen, indien de garage buiten gebruik is, de mogelijkheid de auto in de garage op het Kanaalschiereiland te parkeren. Een gedeelte van de kortparkeerders zal voor de duur dat de garage niet toegankelijk is een plek op straat of in een andere garage moeten zoeken. Over het aanbieden van alternatieve parkeergelegenheid gedurende de renovatiewerkzaamheden in de Karperton zal overleg gevoerd worden met bewoners- en belangenorganisaties vertegenwoordigd in het 'Bereikbaarheidsoverleg'.