Gemeente Almere

Gemeenteraad Almere stelt profiel burgemeester definitief vast

De gemeenteraad heeft maandag 13 januari jl. vergaderd over de profielschets van de nieuwe burgemeester. Op verzoek van de fractie van Leefbaar Almere heeft de raad ook gedebatteerd over het houden van een referendum voor de benoeming van de nieuwe burgemeester. Met 23 stemmen heeft de raad tegen een motie over dit onderwerp gestemd. Als reactie hierop hebben Leefbaar Almere en de Almere Partij niet deelgenomen aan de besluitvorming over het profiel, de vertrouwenscommissie en het referendum. Tevens hebben zij de kandidatuur voor de vertrouwenscommissie ingetrokken.

Leefbaar Almere wil de bevolking raadplegen bij de keuze van de nieuwe burgemeester. Er wordt namelijk veel verwacht van de nieuwe burgemeester. Leefbaar Almere is van mening dat de burgemeester veel steviger in de schoenen zal staan wanneer hij of zij zich via een raadplegend referendum gekozen weet door de bevolking. De overige fracties zijn o.a. van mening dat de leden van de vertrouwenscommissie, en tevens volksvertegenwoordigers, heel goed kunnen beoordelen welke kandidaat geschikt is. Een referendum zou ertoe kunnen leiden dat er mogelijk goede kandidaten zijn die om die reden niet solliciteren. En dat wil de gemeenteraad niet riskeren.

Profiel burgemeester zeer ambitieus

In de tweede vergadering van maandagavond was de Commissaris van de Koningin in de provincie Flevoland, de heer mr. M.J.E.M. Jager, aanwezig bij de vaststelling van de vereiste verordening en het profiel van de burgemeester. Tijdens deze vergadering is ook de vertrouwenscommissie definitief ingesteld. De commissie bestaat uit de leden: mevrouw B. Steunenberg (CDA), de heer J.H. Boone (D66), de heer R.J. Beuse (PvdA), de heer H.J.A.M. Smeeman (VVD) en de heer R. Pet (GroenLinks). Mevrouw M.H. Visser- van der Weele is adviseur en dhr. J.D. Pruim is secretaris van de vertrouwenscommissie.

De Commissaris van de Koningin streeft ernaar te bereiken dat Almere per 1 augustus 2003 een nieuwe burgemeester heeft, omdat burgemeester Ouwerkerk op die datum zijn functie zal neerleggen. Voor zijn vervanging is de gemeenteraad op zoek naar een topper. Zo moet de burgemeester goede contacten onderhouden met het Rijk en het bedrijfsleven. Hij moet ambities hebben voor de groei van de stad, maar ook oog hebben voor de bestaande stad en de infrastructuur. Hierbij moet hij toekomstvisie hebben. Dit houdt o.a. in dat hij begrijpt wat het Rijk in de toekomst wil met Almere. Verder moet de opvolger van burgemeester Ouwerkerk vanzelfsprekend affiniteit hebben met het openbaar bestuur. Dit betekent dat hij niet perse ervaring hoeft te hebben met lokaal bestuur, hij kan ook uit het bedrijfsleven komen. Zowel mannelijke als vrouwelijke kandidaten hebben gelijke kansen.

Het profiel kunt u nalezen op de website van de gemeente Almere www.almere.nl, onder de stukken van de raadsvergadering van 13 januari 2003 op het Bestuurs Informatie Systeem. U kunt hierover ook op werkdagen contact opnemen met de gemeente Almere, raadsgriffie, telefoon 036-539 9995 of raadsgriffie@almere.nl.