Gemeente Almere

Almere presteert goed in Stedenlink ICT-monitor

Almere is een jonge stad met een relatief jonge en goed opgeleide bevolking en dat vertaalt zich in prima prestaties op ICT-gebied, zo is te lezen in de Stedenlink ICT-monitor die vandaag verschijnt. Stedenlink is een verzameling van 10 steden die voorop willen lopen in de ontwikkeling van ICT. Deze steden hebben gezamenlijk een monitor ontwikkeld om hun prestaties op ICT-gebied te kunnen vergelijken.

Het eerste exemplaar van de Stedenlink ICT-monitor wordt op woensdag 15 januari door de voorzitter van Stedenlink, wethouder Stolte van Den Haag, overhandigd aan de heer Van Halder, secretaris-generaal van het ministerie van BZK. Dat gebeurt na afloop van de bestuursvergadering van Stedenlink, die plaatsvindt in het Alnovum.

De ICT-sector is met een aandeel van 13% op het totale aantal bedrijven goed vertegenwoordigd in Almere. Almere schaart zich hiermee tussen Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. De werkgelegenheid in de ICT-sector blijft iets achter bij deze steden, maar is wel bovengemiddeld.

De recente vestiging van de dependance van het in Amsterdam gevestigde Rekencentrum SARA betekent volgens de monitor een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van een volwaardige breedbandstructuur in Almere. Hierdoor wordt Almere aantrekkelijker als vestigingsplaats voor ICT-bedrijven.

In Almere heeft 72% van de huishoudens een internetaansluiting, dat is relatief hoog. Opvallend is de hoge kwaliteit van deze verbindingen: ruim 40% heeft kabel of isdn. Daarmee staat Almere op de eerste plaats. Ook op het gebied van internetbankieren voert Almere de lijst aan met 63%. Een teken dat Almeerders zich kennelijk vertrouwd voelen op het internet. Slechts 6% van de Almeerders zegt niet tot nauwelijks met een PC of het internet om te kunnen gaan.

De gemeentelijke website is bekend bij de helft van alle bewoners van Almere. De mogelijkheden voor online dienstverlening van de gemeente zijn nog vrij onbekend. 40% van de internetters is hiervan op de hoogte en nog geen 10% heeft er wel eens gebruik gemaakt. Binnen Stedenlink een redelijke score, maar zeker geen reden tot tevredenheid. Het digitale loket levert Almere een derde plaats op, na Eindhoven en Enschede.

Als goed voorbeeld van de maatschappelijke toepassing van ICT in Almere wordt het Gezondheidsportaal genoemd: een portaal op het internet waar de zorgconsument zijn informatie en zorgdiensten kan ophalen.

De nu verschenen monitor is een nulmeting. Het is de bedoeling dat de ontwikkeling van de aangesloten steden bij Stedenlink voortaan jaarlijks wordt gemeten. Naast Almere zijn Den Haag, Helmond, Amsterdam, Zoetermeer, Heerenveen, Eindhoven, Deventer en Utrecht aangesloten bij Stedenlink.