Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 15 januari 2003

Wouter Bos: 'Nieuw Sociaal Akkoord is broodnodig'

'Een nieuw Sociaal Akkoord van werkgevers, werknemers en de overheid is broodnodig', dat zegt PvdA-lijsttrekker Wouter Bos in reactie op de nieuwste cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie over de stijging van de loonkosten. 'Loonmatiging is nodig om onze economie te stimuleren. De geschiedenis wijst uit dat dat niet lukt zonder een akkoord met werkgevers en werknemers', aldus Bos.

Uit de cijfers blijkt dat de loonkosten in Nederland in het derde kwartaal van 2002 sterker gestegen zijn dan in willekeurig elk ander Europees land. Dit tast de concurrentiepositie van de Nederlandse economie aan. De PvdA wil daarom dat een nieuw kabinet een Nieuw Sociaal Akkoord tekent met werkgevers en werknemers. Om dat mogelijk te maken heeft de PvdA in haar plannen 2 miljard euro uitgetrokken voor gerichte belastingverlaging voor werkgevers en werknemers.

CDA en VVD willen de lonen matigen, zonder dat daar iets tegenover staat. De vakbonden FNV en CNV hebben daarom al aangegeven dat een Meerjarig Sociaal Akkoord met een CDA/VVD-kabinet uiterst onwaarschijnlijk is. Wouter Bos: ' Er is een nieuw Meerjarig Sociaal Akkoord nodig met afspraken over loonmatiging, gerichte lastenverlichting, pensioenen en de WAO. De banenmotor moet weer gaan draaien, want door meer mensen aan het werk te helpen en te houden, kunnen we investeren in onze collectieve voorzieningen.'



Partij van de Arbeid