Radio Nederland Wereldomroep

Nieuwe Wereldomroep voor de 21e eeuw: Meer focus, meer Nederland

"Als we opnieuw moesten beginnen, wat zou dan de ideale Wereldomroep zijn?" Dat was de vraag die de directie zich aan het begin van deze eeuw stelde. Mede naar aanleiding van een aantal terloopse opmerkingen van het Commissariaat voor de Media en de staatssecretaris van OCW. Zij legde deze vraag onder andere voor aan een vijftigtal externe betrokkenen uit de sectoren cultuur, diplomatie, bedrijfsleven, ontwikkelingssamenwerking, toerisme, media ed. Dezelfde vraag werd voorgelegd aan vijftig vrijwilligers van de eigen werkvloer, aan het management en aan de hoofdredacteur van de Wereldomroep.

Uit dit zorgvuldig begeleide proces vloeiden vier rapportages voort aan de hand waarvan de directie en bestuur van de Wereldomroep een nieuwe missie en nieuwe rollen voor de organisatie formuleerden.

Dat nieuwe mission statement luidt:

Het, mede namens en ten behoeve van Nederland, leveren van een bijdrage aan een beter geïnformeerde wereld door een combinatie van onafhankelijke journalistiek en dienstverlening.

De uitvoeringspraktijk krijgt vorm op basis van de volgende vier rollen.
1. Wereldwijd informeren over de Nederlandse samenleving, opvattingen, visies en beleid en ondersteunen van Nederlandse belangen.
2. Faciliteren van een (wereld)podium over thema's die voor Nederland en de wereld van belang zijn.
3. Informatiebron voor Nederlanders over de grens.
4. Kennis- en expertisecentrum voor buitenlandse (media)organisaties op het gebied van Nederlandse/Europese ontwikkelingen, ideeën en opinies.
Nieuwe werkwijze
De Wereldomroep kiest voor een intensieve thematische aanpak en focus door middel van dagelijkse producties in de talen Engels, Spaans, Indonesisch en Nederlands. Daarnaast zullen in deze en andere talen korter en langer lopende projecten en evenementen worden georganiseerd om thema's die in de Nederlandse samenleving relevant gevonden worden internationaal te positioneren. De Wereldomroep wordt daarmee meer dan tot nu toe een podium voor dialoog en een vitrine voor Nederland. Nieuwe activiteiten zal de Wereldomroep ontplooien ten behoeve van Turkije, de Arabische wereld, Marokko, China, de Nederlandse Antillen, Aruba en Suriname. De directie van de Wereldomroep benadrukt dat de journalistieke onafhankelijkheid in de nieuwe opzet onverminderd gewaarborgd blijft.

Nederlandse uitzendingen
In regio's in de wereld waar concentraties van Nederlanders wonen is de Wereldomroep 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar via de satelliet (radio en BVN-Tv). Overal ter wereld blijft via de kortegolf dagelijks 1 uur actuele uitzending met nieuws en achtergronden beschikbaar. Gedurende de vier zomervakantiemaanden zijn in Europa via de kortegolf de traditionele radio-uitzendingen dagelijks tien uur te beluisteren en in de rest van het jaar 's ochtends drie uur per dag.

De Wereldomroep gaat voor zijn Nederlandse uitzendingen minder eigen materiaal produceren en nauwer samenwerken met de binnenlandse publieke omroep. Onder meer door voor de actualiteitenprogramma's gebruik te maken van items van de Radio Nieuws Centrale, een samenwerkingsorgaan van Radio 1, de regio-omroepen en de Wereldomroep zelf.

Financiën en personeel
De nieuwe activiteiten in de nieuwe werkwijze worden gefinancierd door een herschikking van de eigen middelen van de Wereldomroep. Daarnaast is rekening gehouden met het feit dat er in 2004 op de totale omroepbegroting, waar ook de Wereldomroep uit wordt gefinancierd, 5% wordt bezuinigd. Naast 15 nieuwe arbeidsplaatsen zal een aantal bestaande functies vervallen. De Wereldomroep streeft ernaar gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te beperken, maar sluit niet uit dat voor een aantal medewerkers toch een sociaal plan moet worden opgesteld.

De eerste reacties op de nieuwe opzet zijn dat de Wereldomroep de signalen uit de politiek en de samenleving goed gelezen heeft. Directie en bestuur hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de Wereldomroep op deze manier inhoudelijk en organisatorisch toegesneden is voor zijn rol in de 21e eeuw.