Persbericht

Datum:
15-01-2003

Onderwerp:
Waterschappen Gelderland verantwoordelijk voor muskusrattenbestrijding
---

Waterschappen Gelderland verantwoordelijk voor muskusrattenbestrijding

Sinds 1 januari is de bestrijding van muskusratten en beverratten een taak van alle waterschappen in Gelderland. De provincie Gelderland, die voorheen deze taak uitvoerde, heeft de taak en de bestrijders overgedragen. De vijftig bestrijders zijn nu in dienst van Waterschap Rivierenland. Ze voeren hun taak uit namens drie Gelderse waterschappen: Waterschap Rivierenland, Waterschap Rijn en IJssel en Waterschap Veluwe.

De bestrijding van muskusratten - en nu ook beverratten - gebeurt al sinds 1941 in Nederland. Het is nodig deze ratten te bestrijden omdat ze een gevaar vormen voor de waterhuishouding in Nederland. Ze ondergraven watergangen en dijken, waardoor deze kunnen instorten. Als dat gebeurt, kan het watersysteem niet goed beheerd worden. Bovendien veroorzaken ze met hun gevreet schade aan gewassen van agrariërs. In de provincie Gelderland alleen al zijn dagelijks vijftig rattenvangers actief.

De provincie Gelderland heeft het vangen van muskusratten en beverratten overgedragen aan de waterschappen. Dit omdat de waterschappen ook gericht zijn op uitvoerende taken en de muskusrattenbestrijding veel raakvlakken heeft met het waterbeheer.

Mensen die een muskusrat of beverrat signaleren in Gelderland kunnen dat doorgeven aan Waterschap Rivierenland, via telefoonnummer (0344) 64 94 51.


---

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Inge Lucas, communicatie-adviseur van Waterschap Rivierenland, bereikbaar op telefoonnummer (0344) 64 91 61.