Provincie Overijssel

Premier Balkenende start bouw Hartcentrum Twente

Premier Balkenende slaat vandaag de eerste paal voor het Hartcentrum van het Medisch Spectrum Twente. De behandelcapaciteit in Overijssel en de aangrenzende Duitse regio wordt hierdoor aanzienlijk groter. In 2004 kunnen de eerste patiënten in het MST terecht voor een dotterbehandeling of een hartoperatie. Ook verantwoordelijk gedeputeerde Herma Nap stak vanochtend de vlag uit.

"Het hartcentrum vergroot het aanbod, niet alleen in de regio Twente maar ook in het aangrenzende Duitse gebied. Mensen met hartproblemen aan weerszijden van de landsgrens kunnen nu in hun eigen omgeving terecht voor hoogwaardige, topklinische zorg. Het hartcentrum brengt die zorg dicht bij huis", aldus mevrouw Nap.

Bereikbare zorg

Dat speelt de provincie in de kaart. Curatieve zorg is een speerpunt in het provinciale zorgbeleid. De provincie Overijssel werkt hard voor kwalitatief goede en goed bereikbare zorg. Dat betekent: een goed aanbod, samenwerking, een goede spreiding en toegankelijkheid van voorzieningen. Maar ook voor samenwerking en kennisuitwisseling met de Duitse regio.

Dat is voor Twente met name van groot belang, omdat de gezondheidssituatie van de Enschedese en Twentse bevolking slechter is dan het landelijk gemiddelde. De Twentse bevolking wordt gemiddeld minder oud en heeft relatief gezien vaker last van hartproblemen en hartaandoeningen.

Lobby

De provincie is in een vroeg stadium betrokken bij het hartcentrum, door advisering in het kader van de Wet ziekenhuisvoorzieningen (WZV). Daarnaast heeft de provincie - en met name oud-commissaris Hendrikx, zich op uitdrukkelijk verzoek van de Twentse bevolking ingezet voor de lobby. Met succes.

Bron: Coby Hofland, 038 - 425 23 42


© 15-01-2003 Provincie Overijssel