Provincie Overijssel

CdK Jansen:

De Overijsselse economie heeft relatief niet slecht gepresteerd in 2002. De economische groei bedroeg weliswaar slechts een half procent, maar dat is gunstiger dan het landelijke groeicijfer van nauwelijks ¼ pct. Oorzaak is een geringere gevoeligheid voor de huidige economische conjunctuur. Overijssel heeft in verhouding meer industrie en minder ICT en zakelijke dienstverlening.

Commissaris van de Koningin mr. Geert Jansen is vandaag spreker op het Jaarcongres van de Vastgoedmarkt Oost-Nederland te Enschede. Kern van zijn betoog is dat Overijssel het moet het hebben van haar gunstige vestigingsklimaat en daarop voor de toekomst volop moet inzetten.

Prognoses voor de nabije toekomst voorspellen een economische groei in Overijssel van ongeveer 1 procent. Relatief niet slecht, maar wel reden tot zorgen voor afnemende werkgelegenheid en grotere werkloosheid. De banenmachine in Overijssel hapert, de groei in werkgelegenheid zal minder dan 1 procent bedragen. De werkloosheid zal zich verdubbelen van 2 naar 4 procent.

Kwetsbare punten in de Overijsselse economie zijn de relatieve oververtegenwoordiging van de maakindustrie en een relatieve ondervertegenwoordiging van de dienstensector. Bovendien telt Overijssel nogal wat filiaalbedrijven die niet sterk in de regio zin verankerd, zoals Wärtsila en Ericsson aantoonden.Sterke factor in Overijssel is het gunstige vestigingsklimaat. Dat kenmerkt zich door de kwaliteit van wonen, de beschikbaarheid van bedrijventerreinen, een goede arbeidsmentaliteit, prachtige natuur en landschappen, een goede bereikbaarheid, uitstekende onderwijs- en kennisvoorzieningen en een gunstige strategische ligging aan de internationale multimodale hoofdtransportas tussen Randstad, Ruhrgebied en Rijn. Op de West-Oost corridor is Overijssel een belangrijke schakel, aantrekkelijk voor bedrijfsvestiging.

Provincie Overijssel zet daarom in op versterking van de economische structuur en het investeringsklimaat, met name in de stedelijke gebieden. Speerpunten zijn: innovatie, (nieuwe) hoogwaardige bedrijventerreinen en bedrijfsverplaatsingen met het oog op milieu en veiligheid. Innovatie speelt een grote rol in sectoren met veel werkgelegenheid, zoals de metaalelektro-industrie, de voedings-en genotmiddelenindustrie, de kunststofverwerkende industrie, de transport-en logistieke sector, de grafische industrie en de mediasector. Clustervorming van bedrijven rond speerpunt-technologieen van de Universiteit Twente biedt een platform voor samenwerking, kennisuitwisseling en innovatie.

Daarnaast maakt de provincie zich sterk voor een goede bereikbaarheid. Ontwikkeling van knooppunten als het Hart van Zuid in Hengelo, maar ook van multimodale vervoersknooppunten voor water, weg en spoor in Oldenzaal en Kampen; behoud van de Luchthaven Twente.

Een aanzienlijk pakket infrastructuur is veilig gesteld dankzij een intensieve lobby in Den Haag. A28 (Zwolle-Meppel) en A1 (Deventer) krijgen binnenkort hun spitsstroken, A1 (Azelo-Buren) een weefstrook (vooruitlopend op een extra rijstrook); de Hanzelijn heeft weer prioriteit, maar ook RW 34/36 en RW 35 met de combitunnel bij Nijverdal staan dankzij Kamermoties hoog op de uitvoeringslijst. Naast lobby en co-financiering is er in een aantal gevallen sprake van voorfinanciering.

Commissaris van de Koningin Jansen stelde de Vastgoedsector vanochtend voor om samen een Vastgoedmonitor te ontwikkelen. Meer en beter toegankelijke kennis van de sector moet de input leveren voor sterke steden en een vitaal platteland in "de Tuin van Nederland".

Bron: Coby Hofland


© 15-01-2003 Provincie Overijssel