GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 15 januari 2003 21:27
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Miljarden investeren voor betaalbare huur- en koopwoningen

(15 januari 2003)

GroenLinks presenteert oplossingen voor nieuwe woningnood

De winsten van gemeentelijke grondbedrijven en van projectontwikkelaars moeten omlaag. De hypotheekrente-subsidies moeten eerlijker worden verdeeld. En corporaties moeten hun vermogensoverschotten investeren in de huisvesting van mensen met lage en midden-inkomens. Alleen door meer en betaalbaar te bouwen, kan de nieuwe woningnood een halt worden toegeroepen. Dat stelt GroenLinks in het 15-Puntenplan 'Meer bouwen, beter wonen'.

Nederland kent een groeiend gebrek aan betaalbare huur- en koopwoningen. Met name jongeren, starters en mensen met een lager of midden-inkomen zijn het slachtoffer van deze nieuwe woningnood. De twee VVD-bewindslieden Remkes en Kamp hebben de volkshuisvesting ten grave te dragen door eenzijdig te pleiten voor de bouw van luxe en extreem dure koopwoningen. Hun erfenis: Wachttijden tot acht jaar voor een huurwoning, en onbetaalbare hypotheken voor mensen tot tweemaal modaal. GroenLinks pleit voor een omslag: Stop de bouw van woningen voor top-inkomens en investeer in die woningen waar nu grote tekorten aan zijn.

De stedelijke vernieuwing moet met dubbele kracht en ambitie worden voortgezet. Daarom reserveert GroenLinks in het financiële programma 600 miljoen euro extra voor meer betaalbare en kwalitatief goede woningen in aantrekkelijke wijken. De miljardenoverschotten van de woningcorporaties moeten worden ingezet waar de nood het hoogst is. Desnoods moet dit corporatie-vermogen via een wettelijke regeling worden afgeroomd. In de oude stadswijken moet meer gebouwd worden voor de zittende bewoners, zodat zij in de eigen wijk kunnen doorstromen van goedkope huur naar een betaalbare huur- of koopwoning. Ook in nieuwbouwwijken moet het aandeel betaalbare huurwoningen fors omhoog: De winsten van projectontwikkelaars moeten wettelijk worden afgeroomd en de grondprijzen moeten omlaag.

Meer keuzevrijheid voor bewoners
Starters op de woningmarkt zijn niet geholpen met meer subsidies alleen. Door de koopsubsidies uit te breiden, zoals de PvdA voorstelt, zullen enkel de prijzen voor koopwoningen stijgen. Daar is niemand, de projectontwikkelaars uitgezonderd, mee geholpen. Daarom moet er meer gebouwd worden voor starters, voor ouderen en voor mensen met een lager of midden-inkomen. Er moet voor hen meer te kiezen zijn: GroenLinks is voorstander van een sociale koopsector, waarbij iedereen kan kiezen tussen huren, kopen of een tussenvorm als 'beschermd kopen'. Corporaties moeten dan korting verlenen op de marktwaarde en bij verhuizing de woning terugkopen. Zo worden de woonlasten gedrukt en komt een betaalbare koopwoning, nu en in de toekomst, voor veel meer doelgroepen binnen bereik.

Ineke van Gent

Het plan is te vinden op: http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/publikaties/Slimbouwen-beterwonen.doc


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -