Ingezonden persbericht


internettend nederland maakt PvdA grootste partij

CDA daalt verder tijdens 2e voorverkiezing stemportaal

AMSTELVEEN/DEN HAAG, 15 januari 2003 - EPN en Siennax International BV, de initiatiefnemers van Stemportaal, maken vandaag bekend dat internettend Nederland tijdens de tweede voorverkiezing op Stemportaal de Partij van de Arbeid aanwijst als grootste partij met 36 zetels. Op de voet gevolgd door de VVD met 34 zetels. Het CDA eindigt nog lager dan bij de eerste voorverkiezingen op Stemportaal en krijgt nu slechts 20 zetels toebedeeld. Ook zegt 59% dat het vertrouwen in Balkenende de laatste tijd is afgenomen.

Bijna 4.000 mensen hebben reeds meegedaan aan het experiment. Net als in het echte stemlokaal biedt Stemportaal de mogelijkheid een (voorkeur)stem uit te brengen op een individuele kandidaat. Wouter Bos kreeg de meeste stemmen, zo'n 19%. Van de niet-lijsttrekkers kregen Erica Terpstra van de VVD en Agnes Kant van de SP de meeste voorkeurstemmen. Ten opzichte van de vorige voorverkiezing is ook de stijging van Ayaan Hirsi Ali onder internettend Nederland opvallend.

Stemportaal is het eerste serieuze experiment op het gebied van stemmen via Internet. 'Het experiment maakt duidelijk hoe eenvoudig stemmen via internet is voor de kiezer', aldus Peter van der Wel van EPN. 'Het toont ook aan hoe eenvoudig het is, om aanvullende vragen aan een verkiezing te koppelen. Dit is één van de grote voordelen van internetstemmen boven het traditionele stemmen met een stemmachine of met een potlood'

Na het uitbrengen van de stem konden de online stemmers ook hun voorkeur uitspreken over de komende regering. Opvallend is dat ruim 60% van internettend Nederland een voorkeur uitspreekt voor een coalitie tussen CDA en VVD, terwijl zij toch de PvdA als grootste partij aanwijzen. Mocht deze combinatie echter geen meerderheid behalen, heeft logischerwijs de combinatie CDA - PvdA de voorkeur.

Op de vraag of Wouter Bos premier moet worden wanneer de Partij van de Arbeid de grootste partij wordt reageert 28% met een volmondig nee, slechts 19% vindt van wel. Het merendeel is van mening dat dit niet perse noodzakelijk is, wanneer er een goed alternatieve kandidaat is.

De tweede voorverkiezing is vlekkeloos verlopen. 'We zien de komende voorverkiezing op maandag 20 januari a.s. dan ook met vertrouwen tegemoet', zegt Herb Prooy, directeur van Siennax die het initiatief nam. 'Graag roep ik alle Nederlanders op zich aan te melden en mee te doen aan de laatste voorverkiezingen en de verkiezingen op 22 januari. Nog meer deelnemers maakt het experiment alleen maar realistischer.'

Voor meer informatie kijk op www.stemportaal.nl of neem contact op met:

Siennax, Ari Dijkshoorn Peter van der Wel

T: 020-5478000 of E: pr@siennax.com T: 070-4277622 of E: peter.vanderwel@epn.net

www.siennax.nl www.epn.net