D66

"Ouderen moeten akkoord afwijzen"

Pensioenen

Boris Dittrich
Vivien van Geen

15-01-2003 - De ouderenbonden moeten tégen het convenant met werkgevers en werknemers stemmen. Daarmee zouden zij ruimte scheppen voor het initiatief-wetsvoorstel van D66 dat ouderen inspraak geeft in de pensioenfondsen. Dat zeiden de kamerleden Boris Dittrich en Vivien van Geen vanochtend tijdens de dagelijkse persbriefing.

Van Geen: 'De hoogte van de pensioenen wordt vastgesteld door de sociale partners, werkgevers en werknemers. Officieel komen de vakbonden ook voor de belangen van de ouderen op, in de praktijk gaan de belangen van werknemers altijd voor. Werknemers hebben belang bij lage premies, gepensioneerden bij een goede inflatiecorrectie. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat ouderen altijd aan het kortste eind trekken, en pensioenen zijn daardoor niet welvaartsvast.'

Morgen stemmen de ouderenbonden over het al dan niet aanvaarden van het convenant van werkgevers en werknemers. Van Geen: "Dit convenant is een dooie mus, waar gepensioneerden niets bij te winnen hebben". Als het initiatief-wetsvoorstel Giskes-Van Geen echter wordt aangenomen krijgen ouderen een wettelijke stem in het beleid van de pensioenfondsen, een eigenstandige positie náást werkgevers en werknemers. Dittrich: "Een pensioen is uitgesteld loon, het is gewoon geld dat aan de gepensioneerden toebehoort. Daar moeten ze dus ook zelf over kunnen beslissen."